Більшість українців вважають, що децентралізація в Україні потрібна.

077bcb31-f8bd-4876-bf28-91bdce0a90a1_w640_r1_s

62% населення України вважає, що децентралізація в Україні потрібна. Основні очікування українців від децентралізації – це поліпшення інфраструктури регіонів (38% опитаних), боротьба з корупцією (33%) і розвиток сіл (30%). Такі дані були наведені за підсумками соціологічного дослідження “12 кроків до миру”, організованого громадською ініціативою “Відновлення Донбасу”, заснованої політиком і громадським діячем Олександром Клименком. Опитування проводила дослідницька компанія “TNS Ukraine”.

Як зазначила керівник ініціативи Олена Петряєва, “у свідомості громадян України відбулася підміна понять федералізації і децентралізації. Їх принципова відмінність полягає в тому, що децентралізація – це нова форма влаштування на місцях (трирівневий адміністративно-територіальний устрій) і перерозподіл бюджету на користь місцевої влади. Це говорить про низьку якість інформаційної роботи, безпосередньо пов’язаної з роз”ясненням на рівні державної влади в необхідності проведення реформи і її формах “.

Водночас, досить немало зроблено, на приклад, запроваджується система електронних петицій.

Понад 100 місцевих громад, майже 7 000 е-петицій та реальні зміни на краще – такі головні результати річної роботи електронної системи місцевих петицій e-dem.in.ua.

Стартувавши з 11 міст, e-dem.in.ua на сьогодні охоплює понад 100 місцевих громад України, де електронні петиції вже стали невід’ємною частиною життя громади. Лідерами серед кількості поданих петицій є Львів, Дніпро, Вінниця, Луцьк, Тернопіль, Хмельницький, Дніпродзержинськ, Суми, Краматорськ.

За цей час через систему подано майже 7 000 е-петицій. Найбільше громадян турбують питання благоустрою міста – більше 40 % від усіх поданих петицій, зокрема, відновлення парків, впорядкування зовнішньої реклами, встановлення туалетів тощо, а також питання транспорту та доріг – близько 25 % від усіх поданих петицій, наприклад, освітлення та облаштування пішохідних переходів, оптимізація маршрутів громадського транспорту тощо. Майже в кожній громаді підняті питання щодо бездомних тварин, стихійних смітників, а також підвищення прозорості місцевої влади.

Читайте також  Українці витрачають на харчування майже половину своїх доходів

Місцеві електронні петиції – це значне випробування на демократичну зрілість як для місцевих органів влади, так і для місцевих громад. Адже, вирішення конкретної проблеми громади залежить як від якісного усвідомлення та формулювання проблеми (ініціативи) з боку мешканців, так і від якісного розгляду та ефективного вирішення цієї проблеми з боку місцевої влади. Дуже важливим питанням є безпосереднє залучення авторів петицій до прийняття та ухвалення рішення, що, наразі, спостерігається не в усіх громадах.

Система місцевих петицій запроваджено в рамках спільного проекту Державного агентства з питань електронного урядування та програми EGAP, що фінансується Швейцарською Конфедерацією з метою забезпечення єдиного підходу до запровадження місцевих електронних петицій по всій території України – надавши органам місцевого самоврядування якісне технічне рішення та пакет проектів місцевих нормативно-правових актів для виконання норм Закону України щодо електронних петицій, а громадянам – ефективну можливість напряму впливати на рішення місцевої влади.

За матеріалами:

http://decentralization.gov.ua/news/item/id/3418

http://korrespondent.net/ukraine/3733620-bolshe-polovyny-ukrayntsev-za-detsentralyzatsyui-opros

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: