“ТИ ПРОСТО ПРИПИНИ СТРІЛЯТИ!”: ПОРОШЕНКО НАКРИЧАВ НА ПУТІНА ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В БЕРЛІНІ – ЗМІ

Стали відомі деталі переговорів “нормандської четвірки”. Президенту України Петру Порошенку довелося підвищити голос на президента РФ Володимира Путіна, коли той спробував його перебити під час переговорів “нормандської четвірки” в Берліні. Про це пише ЛІГА.net, посилаючись на членів української делегації на переговорах.

385837484

Під час однієї дискусій Порошенко сказав Путіну: “Знаєте, ні для кого не секрет, скільки вашої зброї і військ на окупованих територіях Донбасу. Для чого ми тут? Щоб ви перестали стріляти…”. У цей момент російський президент спробував перебити Порошенка реплікою про необхідність виконання політичної частини Мінська. Тоді український президент підвищив голос: “Ні, ти просто перестань стріляти!”.

Співрозмовники агентства кажуть, що основна дискусія під час переговорів відбувалася навколо теми безпеки, і з самого початку вона зайшла в глухий кут. Путін відкидав все, що пропонувала українська сторона, а Україна – все, що пропонувала Росія. Пропозиції стосувалися, головним чином, дорожньої карти – української ідеї, яка покликана, з одного боку, чітко прописати терміни виконання кожного пункту мінських угод, з іншого – прив’язати до Мінська гарантії виконання цих пунктів Росією.

Українська делегація наводила один аргумент за іншим, демонструвала докази триваючої ескалації, переконувала в тому, що неможливо в Україні рухатися по політичному треку Мінська без реального і всеосяжного припинення вогню із звільненням заручників і розведенням сторін. Читайте також: Заяви Путіна щодо “нормандського формату” були фарсом – Єлісєєв Путін робив вигляд, що цього не розуміє і продовжував наполягати на виборах, особливому статусі, амністії – без будь-яких гарантій з боку Москви з припинення вогню, виводу військ та передачі кордону під контроль України В якийсь момент Меркель намагалася повернути Путіна в конструктивне русло і змусити говорити конкретно по пунктам.

Читайте також  Путін знову змінив командувачів "західного угруповання військ": в ISW розповіли навіщо це диктатору

“Давай домовимося, що треба припинити вогонь”, – сказала вона. Путін відповів, що це “українська ідея”, а значить – Москва буде сприяти блоку безпеки, але нічого обіцяти і гарантувати нібито не може.

Коли обговорювалася гуманітарна ситуація на окупованих територіях, то українська сторона заявила про необхідність повного доступу Червоного хреста скрізь, де це потрібно. Путін дав зрозуміти, що без згоди РФ ніякі міжнародні гуманітарні організації в Донбас не потраплять. На це Меркель нібито сказала Путіну: “Володимир, у нас вже є Алеппо. Ви і тут хочете повторити?”.

Після невеликої перерви сторони домовилися, що спілкування продовжиться на рівні міністрів, які спробують звести всі домовленості і реалізувати це у вигляді кінцевої дорожньої карти. Однак українські співрозмовники не вірять, що це дасть результат. “Якщо лідери не домовилися – що вже говорити про міністрів”, – каже один з дипломатів. В цьому році, вважають в українському дипломатичному корпусі, навряд чи варто чекати якогось прогресу.

Один з членів української делегації, який сидів за столом переговорів, так описав необхідність зустрічі: “Ми подивилися ворогові в очі. Ось це була головна мета. А німці і французи показали себе партнерами України. Меркель себе дуже добре показала. І хоч зустріч не дала реального прориву – його, в принципі, і не передбачалося – ми повернули Путіна в нормандський формат”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.