“Самодур” Вадим Войтик програв суд франківським журналістам (рішення)

Сьогодні, 28 жовтня, учасники суду отримали повний текст судового рішення в справі за позовом члена Івано-Франківського виконкому, секретаря наглядової ради КП “МІУК” (ЄРЦ) Вадима Войтика до Агенції новин “Firtka.if.ua” та інтернет-видання “КУРС” щодо приниження його честі і гідності та відшкодування моральної шкоди.

11129247_890528277653055_2904456835054111771_n
Нагадаємо, у липні минулого року вказані видання опублікували матеріал під заголовком “Ображений на журналістів самодур Войтик пообіцяв зупинити ремонт дірявого даху над квартирою бійця АТО”, де описали не зовсім адекватну реакцію Вадима Войтика на критичний сюжет журналістів про діяльність КП “ЄРЦ”.
Відтак, Вадим Войтик вирішив позиватися до суду на журналістів та вимагав стягнути зі ЗМІ по 7 тисяч гривень. Мовляв, вони образили його честь і гідність назвавши “самодуром”.

“На думку позивача вказана інформація викладена у принизливій та непристойній формі, що принизила честь, гідність та ділову репутацію позивача. Позивач вказує, що приниження його честі та гідності полягає у поширенні для невизначеного кола осіб, у публічному поширенні слів “самодур” та “мерзотник-самодур””, – зазначається в рішенні суду.

Натомість, адвокат відповідачів у судовому засіданні заперечила позов та зазначила, що назви статтей містять критичну інформацію щодо позивача, а термінологія описує характер висловлювань Войтика і не є образою. Адже законом встановлено заборону відповідальністю за критику, бо критика є формою висловлення власної думки, а відповідачі здійснюють журналіську діяльність.

Більше того, адвокат зазначила, що слова “мерзотник” та “мерзотник-сабодур” є оціночними судженнями, які не підлягають спростуванню та доведенню їхньої правдивості.

Так в українській мові та літературі слово “мерзотник” використовується для позначення фізичної особи, яка виявляє негідну поведінку та здатна на підлість. А слово “самодур” позначає особу, яка діє за власною примхою, поводиться свавільно, не зважаючи на інших.

Читайте також  Чесний бізнес під надійним захистом! Рада ухвалила важливий законопроект (відео)

Тож у суді адвокат Войтика так і не зміг довести, що слово “самодур” є образою, а не оціночним судженням журналістів, яке базується на фактичній інформації, тож служителі Феміди винесли рішення на користь ЗМІ. Позов Вадима Войтика відхилили в повному обсязі.

Як відомо, чиновники та політики постійно звертаються до суду з позовами на журналістів щодо нібито приниження честі і гідності. Проте, такі позови є практично безперспективними для їх задоволення, оскільки Україна, ратифікувавши “Європейську конвенцію з основних прав і свобод людини”, змушує суддів використовувати прецеденти Європейського Суду з прав людини.

Ці прецеденти визначають, що чиновники та політики є більш відкритими для критики та контролю зі сторони суспільства. Також суд визначає, що ніхто не може бути засуджений за “оціночні судження”, які базуються на фактичному матеріалі.

“Оціночне судження” журналістів щодо Вадима Войтика базується на факті його заяви зупинити ремонт дірявого даху над квартирою бійця АТО.

Нагадаємо Вадим Войтик є членом Івано-Франківського міськвиконкому за квотою ВО “Свобода”.
ei-izetltgw

xdqvos14lho

psufugh4kto

p8ps08cje74
4_evtevipra

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.