Як прикарпатське містечко Долина перетворилась на лідера в Україні у сфері енергоефективності

Прикарпатське містечко нафтовиків Долина називають лідером в Україні у сфері енергоефективності. Зараз тут здійснюють комплексну термомодернізацію житлових багатоповерхових будівель – за грантові кошти при співфінансуванні міської ради та мешканців.

1309703215_article

Долина однією з перших підписала Угоду мерів, взявши на себе зобов’язання до 2020 року на 20 відсотків збільшити використання альтернативної енергії, на 20 відсотків зменшити споживання традиційних джерел енергії і на 20 відсотків скоротити викиди СО2 в атмосферу. Результатом проектів має бути не лише утеплення та економія коштів, а й зміна ментальності людей.

Майже піввіку в будинку на вулиці Грушевського живе Майя Бачинська. Пригадує, що косметичні ремонти проводилися, але капітальна реконструкція, як рік тому – вперше. Мешканці вирішили взяти участь у конкурсі на утеплення будинку, хоча переконати багатьох було непросто. З квартири потрібно було здати 3,5 тисячі гривень.

Першу зиму перезимували і результати відчутні, розповідає пані Майя.

«Минулої зими десь так на 30 відсотків менше газу витратили. Я іноді навіть не вмикала на день опалення, коли було тепло, лише на ніч. Або навпаки. Зараз, наприклад, в квартирі плюс 20 градусів. Рік тому було 14-15. Я задоволена», – розповідає мешканка тепломодернізованого будинку.

a7791dbf-45ac-4cca-8390-b46ebc670a88_w610_r0_s

Хто у домі господар?

На будинку встановлена табличка, що його модернізовано завдяки проекту: загальна вартість – 576 тисяч гривень, з них кошти громади – 116 тисяч гривень і майже 460 тисяч гривень – кошти Євросоюзу та міського бюджету. Обов’язкова умова – співфінансування, 20 відсотків. Хоча саме це було найважче – переконати людей вносити свої кошти.

«Це все надзвичайно важко, тому що на державному рівні людям квартиру подарували і не довели, що то їх власність. Вони вважають, що впаде з неба манна небесна і хтось їм щось зробить. Власниками квартири вони наче себе не вважають – має їм хтось робити», – пригадує керівник ОСББ «Наша фортеця на Облісках» Галина Кузнєцова.

Читайте також  На Прикарпатті чоловік убив рідну тітку

Як об’єднують людей спільні проблеми

У 2009 році місто Долина долучилося до ініціативи «Угода мерів». Розробили план сталого енергетичного розвитку. Відкрили муніципальний центр енергоаудиту, унікальний поки що в Україні. Наразі у місті утеплені всі дошкільні заклади, в одному з них підігрів води здійснюють завдяки сонячним колекторам. На 90 відсотків утеплені медичні заклади. Та наймасштабнішим (і водночас найскладнішим) став проект з комплексної термомодернізації житлових будинків. Він передбачає не лише утеплення стін, а й капітальну реконструкцію будівель – від цоколя до даху.

Міський голова Долини Володимир Гаразднаголошує, що результат такого проекту – не лише економія коштів.

«Найголовніше – маємо зміну ментальності людей. Якщо при першому відборі будинків ми переживали, чи будуть бажаючі, то тепер є конкурс. Через конкурс, через ці змагання, через соціальну мобілізацію людей у цих багатоповерхових будинках ми маємо зараз об’єднання людей навколо своїх проблем», – зазначає мер Долини.

858c359d-3417-429d-95f9-7ad6930b373c_w610_r0_s

Сонячні колектори на даху дитячого садка

Єврокомісія надає допомогу малим містам у сфері енергоефективності

В Долині трохи більше ста багатоквартирних будинків, в місті централізованого опалення немає. Завдяки фінансуванню за програмою «Угода мерів – Демонстраційні проекти» («CoM-DeP») вже утеплено 15 будинків, ще 20 будуть модернізовані до кінця проекту. На це місто отримало грантової допомоги від Європейського Союзу 23 мільйони гривень. Ще 7,5 мільйонів гривень – кошти мешканців. І це один з найбільш масштабних проектів одномоментної термомодернізації житла не тільки в Україні, але загалом у Східній Європі. Керівник команди підтримки програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандер вважає, що завдяки таким проектам люди згуртовуються.

c82b5e52-e747-4960-86f9-1681b70f185f_w610_r0_s

В центрі енергоаудиту

«Для нас головне, щоб жителі економили енергію, менше платили за газ, щоб всередині будинків було тепліше, ніж раніше. Для нас також важливо, щоб жителі подумали: гарний дім, тепло в квартирі, але в під’їзді, може, також варто разом починати модернізацію і разом робити свій дім красивішим», – зазначає він.

Читайте також  На Прикарпатті син вбив матір (ФОТО)

За словами Яна Ваандера, у січні буде проведено новий конкурс програми, яка розрахована на малі міста з населенням менше 200 тисяч. А ще не лише в Долині сподіваються, що буде створений в Україні Національний фонд енергоефективності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.