Франківська Єпархія УПЦ МП просить вірян молитися, а ОБСЄ допомогти

5 листопада 2016 року в офісі Місії ОБСЄ в Івано-Франківську відбулася зустріч працівників Івано-Франківської єпархії з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.На зустрічі обговорили питання дотримання конституційних прав вірян громади Спасо-Преображенського храму м. Івано-Франківська та Івано-Франківської єпархії УПЦ в цілому. Учасники зустрічі домовились про подальшу співпрацю.

????????????????????????????????????

2 листопада 2016 року Львівський апеляційний господарський суд виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради у справі про розірвання договору оренди приміщення храму по вул. Чорновола, 6 з Івано-Франківською єпархією УПЦ, тим самим позбавивши єпархію канцелярії, а громаду Преображення Господнього – храму, інформує юридичний відділ Івано-Франківської єпархії УПЦ.

Нагадаємо, що громада «Преображення Господнього» Івано-Франківської єпархії УПЦ вже понад 25 років молиться у храмі, який було надано православним вірянам у 1991 році після 52-денного голодування. Позбавивши єдину на той час православну громаду у місті храму, своїм рішенням міська рада виділила для її потреб культову споруду по вул. Вірменська, 5. Проте це рішення так і не було виконано.

У жовтні 2015 року виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради було подано позов про визнання недійсним договору оренди приміщення храму по вулиці Чорновола з Івано-Франківською єпархією УПЦ. Рішенням Господарського суду від 15 грудня 2015 року органу місцевого самоврядування було відмовлено в задоволенні всіх позовних вимог. Така позиція господарського суду була підтримана постановою Львівського апеляційного господарського суду від 4 травня 2016 року та постановою Вищого господарського суду України від 12 липня 2016 року.

Після того, як всі інстанції української судової системи визнали договір дійсним, було відновлено провадження у справі про розірвання вказаного договору оренди між тими ж сторонами, яке було відкрите ще в серпні 2015 року. В цьому випадку закон знову став на захист єпархії та громади – рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 2 серпня 2016 року позивачу було відмовлено у задоволенні й цих позовних вимог.

Читайте також  На Івано-Франківщині СБУ вимагає від священника УПЦ "самоліквідувати" парафію

На цьому судова тяганина не закінчилась і розгляд справи продовжився у Львові. Не зважаючи на те, що в апеляційній інстанції правосуддя схилило чашу терезів на користь органу місцевого самоврядування, громада має можливість захистити свої права в порядку касаційного провадження.

Юридичний відділ Івано-Франківської єпархії вже готує касаційну скаргу, відповідні звернення у міжнародні правозахисні організації, а також до помісних Православних Церков, з якими УПЦ перебуває у канонічному єднанні.

Івано-Франківська єпархія звертається з проханням до всіх вірян посилити свої молитви за Спасо-Преображенський храм.

Нагадаємо, Ще одне перспективне місце для облаштування дитячого садка – територія єпархії Української Православної церкви на вулиці Чорновола, 6. Намір перенести єпархію з центру міста мав ще попередній міський голова Віктор Анушкевичус. Тоді він повідомив, що за таку ініціативу йому оголосили анафему.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.