У Чорнобилі 4 енергоблок АЕС почали вкривати саркофагом

Вчора, 14 листопада, почався процес насування в штатне положення арки, яка вкриє радіоактивні відходи, що утворилися в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Про це повідомляє прес-служба ЧАЕС ДСП.

762aca11a408128156ad93bcf1793388

«Новий безпечний конфайнмент Чорнобильської АЕС — найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36200 т. В даний час ця конструкція насувається в штатне положення над 4-м енергоблоком ЧАЕС, який був зруйнований під час аварії 30 років тому», — йдеться у повідомленні.

Процес насування саркофагу звершиться за 4 дні.

НБК був побудований в чистій зоні, поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС і повинен подолати 327 м до штатного положення над цим блоком. Встановлення НБК зробить безпечним майданчик ЧАЕС і дозволить провести демонтаж існуючого старіючого укриття, а також операції з радіоактивними відходами усередині цієї конструкції.

— додали у прес-службі.

Міністр екології Остап Семерак заявили, що початок процесу насування арки на Чорнобильській АЕС на об’єкт «Укриття» — це «старт завершення 30-річної боротьби з наслідками чорнобильської катастрофи».

Це — історичний крок до поліпшення екологічної безпеки в зоні відчуження та світі. І він став можливим завдяки величезній міжнародній підтримці. Більш ніж 40 країн-донорів об’єдналися навколо однієї мети — захисту людства від радіоактивних наслідків трагедії. Вірю, що перетворення зони відчуження на безпечну територію стане прикладом зміни курсу екологічної політики в Україні в цілому.

— додав Семерак.

Арка складається з 36 тисяч тонн металевих конструкцій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.