В Івано-Франківську судять четвертого підозрюваного у вбивстві екс-заступника голови ІФ ОДА

У середу, 23 листопада міський суд почав розгляд у справі Олександра Проскуркіна. Він четвертий підозрюваний у вбивстві Миколи Шкрібляка – кандидата у народні депутати України, якого застрелили 29 березня 2002 року.

molotok-34

Загиблий також був заступником голови Івано-Франківської ОДА та керівником обласної Соціал-демократичної партії України (СДПУо). Його розстріляли з автомата за день до виборів, у під’їзді власного будинку в Івано-Франківську.

Справу розглядають без обвинуваченого – з 2002 року він оголошений у міжнародний розшук, правоохоронці досі не затримали підозрюваного.

Прокурор зачитав обвинувальний акт. В ньому йдеться, що Олександр Проскуркін – 44 річний громадянин Республіки Молдова, не має зареєстрованого місця проживання.

«Він вчинив терористичний акт, за попередньою змовою з групою осіб. Застосував зброю з метою порушення громадської безпеки та дестабілізації суспільно-політичної ситуації та зриву виборчого процесу. Злочин, за який Проскуркіну обіцяли грошову винагороду, призвів до загибелі Миколи Шкрібляка», – йдеться у документі.

Додамо, що спочатку до довічного ув’язнення засудили Ігоря Тимчука та Сергія Позднякова. Третього підозюваного, Юрія Мідрігана затримали лише у 2010 році – до того він переховувався від слідства. Він також отримав довічне.

Злочин кваліфікували як терористичний акт, вчинений з метою залякування населення напередодні виборів. Тому суд розглядає спеціальне кримінальне провадження.

Прокурор зазначив, що злочинці слідкували за Шкрібляком перед вбивством, вивчали його щоденний маршрут. Спланували вбивство та те, як будуть після цього тікати й переховуватись.

За матеріалами справи, замовив і організував вбивство інший кандидат у нардепи – бізнесмен з Надвірної Ігор Тимчук, відомий у кримінальних колах за прізвиськом «Рукавичка».

В обвинувальному акті йдеться, що 26 березня 2002 року саме Тимчук передав Проскуркіну автомат марки «Борз» чеченського виробництва, і вже за три дні замовники пішли на злочин. Близько 22:00 у під’їзді будинку №26 по вулиці Чорновола вони вчинили 18 пострілів у Шкрібляка.

«Того дня я поїхала до Косова, саме було 40 днів із дня смерті сестри мого чоловіка. Зателефонував водій і сказав, що стріляли, – говорить у суді дружина загиблого Ольга Шкрібляк. – Ми приїхали до Франківська, чоловік помер близько 2:00 ночі у лікарні».

За словами жінки, вже після вбивства вона бачила одного із вбивць.

Читайте також  П’яний водій доводив поліцейським, що він пішохід. ВІДЕО

«Це верх цинізму – Тимчук прийшов на похорон, щоб пересвідчитися, чи він все довів до кінця, – каже потерпіла. – Потім на суді він підтвердив це і сказав, що Микола був його великим другом. Тимчук хотів стати депутатом, бо проти нього були відкриті кримінальні справи – він хотів депутатської недоторканості будь-яким шляхом. А в моєму чоловікові бачив конкурента, тому вирішив його прибрати».

Саме через цей злочин, зазначає прокурор, тоді вибори не відбулися на дев’яти виборчих дільницях Косівщини – представники політпартій відкликали своїх представників з виборчих комісій.

«Вирок буде і без обвинуваченого. Згідно зі змінами у законодавстві, передбачений особливий порядок розгляду без участі обвинуваченого у певній категорії справ, – пояснює адвокат потерпілої Роман Антошко. – Коли вирок вступить у законну силу і підозрюваного розшукають, він відбуватиме покарання. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.