Свято наближається. Гід по похміллю: як уникнути, лікувати і що робити, якщо вже все

Ми зібрали всі доступні знання про наслідки прийому алкоголю, виклала їх в доступній формі і додала коментарі лікаря-нарколога.
Чому алкоголь викликає похмілля?

Однозначної відповіді немає – є кілька популярних теорій

maxresdefault4-756x425

Перша теорія
Головна інтрига полягає в тому, що симптоми похмілля проявляються вже після того, як алкоголь і його метаболіти виводяться з організму. Найпопулярніша версія грунтується на процесі розпаду етанолу в печінці. Вона не справляється з повним перетворенням ацетальдегіду в оцтову кислоту, від чого той накопичується в організмі. Сам же ацетальдегід – продукт переробки спирту в печінці і головний ворог алкоголіка – в 30 разів більш токсична алкоголю, тому на ранок ми відчуваємо нудоту і головний біль. До речі, у деяких людей знижена здатність розщеплювати ацетальдегід – вони страждають вродженою непереносимістю алкоголю. Від випивки у них червоніє шкіра і підвищується температура.

Друга теорія
Інша популярна теорія – теорія конгенерів – з’єднань, що зустрічаються в різних видах алкоголю, які утворилися в процесі ферментації. У 2010 році група вчених під керівництвом професора Дамаріс Розеноу довела, що темні напої (бурбон, віскі, коньяк) містять в собі більше конгенерів, ніж світлі (горілка, джин, білий ром), і, відповідно, збільшують тяжкість похмілля.

Третя теорія
Третя теорія віддає головну роль у виникненні та лікуванні похмілля імунній системі. У 2003 році корейський вчений Дай Джин Кім разом з колегами виявив підвищений вміст цитокінів – групи білків і пептидів, які виділяються імунною системою в момент протистояння інфекцій, – у пацієнтів в похмілля. Поява головного болю і нудоти як найяскравіших симптомів похмілля пов’язують саме з підвищеним вмістом цитокінів. Можна сказати, що в певній мірі організм сприймає алкогольну інтоксикацію як інфекцію.

Читайте також  Екс-начальник косівської поліції заплатить 10 200 грн штрафу за п'яну їзду

Дмитро Мовчан
Заступник головного лікаря Клініки Маршака, лікар-психіатр-нарколог

«Взагалі, слово«похмілля»є синонімом« абстинентного синдрому »(синдрому відміни) і застосовується тільки до людей, що страждають на алкоголізм. Те, що відчуває на ранок після застілля звичайна здорова людина, – це постінтоксикаційний  синдром, тобто синдром, викликаний отруєнням. Алкоголь за своєю суттю – це нейротропна і протоплазматична отрута (вбиває всі види клітин в організмі, розчиняючи їх жирову основу). Якщо в тіло потрапило більше алкоголю, ніж він здатний швидко вивести, розщепивши його до води і вуглекислого газу, то відбувається інтоксикація з відповідними симптомами: головний біль, нудота і блювота, слабкість, температура ».

Як працює похмілля?

Головний біль

6b3c2da6ea394dbdbea139547fd8f594
Алкоголь пригнічує вироблення вазопресину – затримує рідину гормону (у багатьох людей з нетриманням сечі якраз з ним проблеми), і саме зневодненням пояснюються сильні головні болі. Через нестачу вологи в організмі підвищується артеріальний тиск, що призводить до зменшення припливу крові в мозок. Мозок при цьому злегка стискається – звідси розколювання голови.
Нудота

86e062ae53bf487b85259d5304215e2f
Алкоголь дратує слизову оболонку шлунка, що призводить до збільшення виробництва шлункового соку, а також активації роботи кишечника і підшлункової залози. Від цього нудить, різі в животі і пронос. Незважаючи на популярну думку, що блювота здатна полегшити симптоми похмілля, це не так: алкоголь вже надійшов в кров, тому методом двох пальців вивести його не вийде.

Мовчан: «Нудота і блювання в момент вживання алкоголю – природна захисна реакція організму на інтоксикацію. У алкоголіків, наприклад, цей механізм регуляції відсутня. Але, на жаль, блювота полегшить стан тільки на піку сп’яніння – вранці це лише болісне наслідок впливу алкоголю на клітини шлунка, кишечника та підшлункової залози ».

Моральне та фізичне виснаження

Переходимо до похмільного екзсітенціоналізму. Потрапляючи в організм, алкоголь уповільнює вироблення природного стимулятора – глутаміну (його ще люблять бодібілдери). Коли ви перестаєте пити, його виробництво різко збільшується – це перешкоджає здоровому міцному сну. Виходить, що в похмілля ми відчуваємо себе розбитими і втомленими, але не можемо по-справжньому розслабитися. Крім того, алкоголь може стати причиною зниження рівня цукру в крові – це викликає потовиділення, втома і різку зміну настрою.
Чи можна уникнути похміля?

Читайте також  Вчені заявили, що хворі на коронавірус стають заразнішими набагато раніше, ніж вважалося

Швидка відповідь: немає. тепер довгий

Спосіб 1. Хліб

32722db423fa47cb8d4c0497d083ea30

Перед безпосереднім вживанням з’їжте трохи хліба – він буде працювати як губка, вбираючи алкоголь. Від потрапляння алкоголю в кров це не врятує, але зможе уповільнити швидкість реакції. Їжа тут взагалі помічник: багато радить перед святом є що-небудь, насичене білками і жирами. Їжа заблокує потрапляє слідом в шлунок алкоголь, не даючи йому відразу потрапити в тонку кишку. У кров він надійде повільніше, а значить, вранці ви будете почувати себе трішки легше.

Спосіб 2. Вітаміни

7bf02e203d044f3fa15bb40d1e17d3751

В процесі розщеплення алкоголю організм використовує велику кількість вітамінів і мінералів. Через їх нестачу буде погано. Щоб допомогти печінки краще впоратися з переробкою алкоголю фахівці радять запастися вітамінами групи В – В6, і В12. У таблетках їх можна знайти в будь-якій аптеці, а в гастрономі – у вигляді молока, сиру і м’яса.

Спосіб 3. Вода

872457375c154124ab67eb3ba2b462bb

Коли п’єте, чергуйте горілку з водою. По-перше, це допоможе уникнути зневоднення, яке, як ми пам’ятаємо, призводить до головного болю і нудоти. По-друге, чергування алкоголю і води допоможе знизити швидкість вживання – принаймні ви не будете пити склянку за склянкою.

Спосіб 4. Чого не робити

b43f3b2f8529429bb9a6ece5720e2bac

Відоме правило не знижувати градус, до речі, не має під собою ніякої наукової грунту – кількість алкоголю, який надходить в ваш організм, не змінюється, тому послідовність не має значення. Інша справа, що змішувати напої з різним вмістом конгенерів не варто, якщо ви не хочете на ранок відчувати себе погано.

Знову ж, солодкі напої здатні зробити похмілля важче, а газовані напої, включаючи пиво, швидше п’янять. Те ж саме відноситься до коктейлів, до складу яких входять кола і будь-яка інша газована. Якщо ви вирішили пити мікси, то краще вибирати сік – він містить порівняно меншу кількість цукру і довше засвоюється організмом.

Читайте також  Українська мова: цікаві факти з історії

Спосіб 5. Масло

3352a4809c3047308cafa39087bf8c8e

Жителі середземноморських країн радять вживати оливкову олію перед випивкою. По суті цей спосіб схожий з тим, щоб просто з’їсти що-небудь жирне. Якщо проковтнути цілу ложку масла ви не в змозі, його можна додати в салат або сендвіч.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.