Україна має намір розслідувати кібератаку на енергокомпанію «Прикарпаттяобленерго»

Україна збирається розслідувати кібератаку на свою електромережу, яку спецслужби пов’язують з Росією, повідомило українське Міністерство енергетики.

3AE82696

Енергетична компанія «Прикарпаттяобленерго» 23 грудня повідомила про те, що обслуговувана нею територія на заході України, в тому числі місто Івано-Франківськ, залишилася без електрики у зв’язку із «втручанням» у роботу системи, пише Фіртка  з посиланням на Голос Америки.

Служба безпеки України звинуватила в атаці Росію, яка поки ніяк не прокоментувала звинувачення. Українське Міністерство енергетики в четвер повідомило про створення спеціальної комісії для розслідування інциденту.

Хоча кібератаки вельми поширені, успішних атак на промислові об’єкти зафіксовано вкрай мало. Якщо розслідування підтвердить підозри СБУ, це буде перший випадок, коли буде доведено зв’язок відключення електрики з кібератакою, зазначає колишній офіцер військово-повітряних сил США Роберт Лі.

За його словами, поки занадто рано судити про обґрунтування звинувачень СБУ. Якщо підозри підтвердяться, інцидент може підштовхнути інші країни до використання подібних тактик.

«Як тільки з’явиться прецедент, це відкриє можливість подібної поведінки для інших країн», – сказав Лі, який у даний час очолює відділ кібербезпеки в компанії Dragos Security.

Нагадаємо, 24 грудня внаслідок втручання сторонніх осіб в роботу телемеханіки без електропостачання опинилася більша частина Івано-Франківської області та центральна частина Івано-Франківська.

Також через технічні збої тимчасово вийшла з ладу центральна АТС компанії та було призупинено роботу Кол-центру.

Енергетикам вдалося оперативно, в ручному режимі, відновити електропостачання усім споживачам, Кол-центр компанії також відновив роботу, але працює в обмеженому режимі – надає консультаційні послуги, але не має можливості приймати показники за електроенергію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: