Ярослава Ткачук перемогла в конкурсі на заміщення посади директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття

20 грудня 2016 року на базі Управління культури, національностей та релігії Івано-Франківської ОДА відбулось засідання конкурсної комісії з добору генерального директора Національного музею народного  мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, згідно оголошення про конкурс, опублікованого в обласній газеті «Галичина» від 08 листопада 2016 року.

378056_1969623180609_1803392032_n_resized

Відповідно до документів, оприлюднених на офіційному сайті Управління, єдиним кандидатом на цю посаду була діюча директорка Ткачук Ярослава, що очолює музей з 1992 року.

Ярослава Юріївна Ткачук (1957 р.н.) народилася на Закарпатті. Вищу освіту здобула на факультеті журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працювала в науковій бібліотеці Ужгородського університету, науковим співробітником Закарпатського обласного краєзнавчого музею. З 1981-го року працює в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського в Коломиї, на посадах молодшого, старшого наукових співробітників, була завідувачкою відділу, а з 1992 року його очолює. Рекомендаційні листи Ярославі Юріївні надали відомий мистецтвознавець Олександр Федорук та кафедра дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського було засновано у 1926 році. Під час Другої світової війни він був пограбований, відновив свою роботу у 1944 році. У цей час (перші повоєнні роки) фонди музею налічували понад 5 тисяч зразків народної творчості, в бібліотеці зберігалися цінні видання та документальні пам’ятки. Чимало колекцій було визнано радянськими функціонерами непрофільними або навіть «антирадянськими» чи «політично шкідливими», керівництво музею не раз звинувачували в націоналізмі. Тоді ж з фондів музею було вилучено значну кількість національних пам’яток високої історичної та мистецької цінності. У 1950 році на переробку паперовій фабриці було передано 1 629 унікальних видань, таврованих як “націоналістичні”. У 1950-х роках частину колекцій музеюбуло виділено до спецфонду, а на подвір’ї музею спалили близько 10 тисяч раритетів, стародруків та книг «з українським національним ухилом». У 1996 році музей отримав свою сучасну назву, у 2009 році – статус Національного. У теперішній час (2-а половина  2000-х років) зібрання Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського музею нараховує близько 50 тисяч одиниць зберігання, що репрезентують усі види традиційного народного мистецтва гуцулів та покутян.

Читайте також  Коштів стало більше, але й видатки зросли – мер Івано-Франківська про розвиток міста

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.