11 фактів про жувальну гумку, які вас шокують

Навколо жуйки склалося багато міфів і навіть страшилок.

Чи можна постійно жувати жувальну гумку, шкодить вона організму і нашим зубам – про це розповів нам кандидат медичних наук, дійсний член Європейської асоціації ортодонтів Денис Козлов

46_main2

1. Якщо проковтнути жуйку, то всередині все злипнеться, і людина може померти

Неправда. Якщо проковтнути жуйку, то нічого не буде, закупорки не відбудеться. Вона перетравиться і вийде назовні. Але постарайтеся не ковтати, це все ж не продукт харчування.
2. Жувальною гумкою можна чистити зуби

Так. Не завжди. Жувальна гумка – це додатковий інструмент профілактики захворювань порожнини рота. Жуйка хороша, коли немає під рукою щітки і пасти, адже чистити зуби необхідно після кожного прийому їжі. Для чого? Коли ми поїли, в роті залишаються залишки їжі, які спільно з бактеріями (вони завжди є в порожнині рота) утворюють наліт. Тобто залишки їжі є субстратом для живлення і розмноження бактеріальних форм. А жувальна гумка за рахунок своїх вузьких форм відтягує залишки їжі на себе, очищаючи зуби.
3. Постійне жування гумки шкодить організму

Правда, якщо ви жуєте її постійно або більше 30 хвилин після їжі, жувальні м’язи перевтомлюються. Корисні елементи з жуйки себе за цей час вже витратили. Надмірне виділення слини в даному випадку провокує надмірне виділення шлункового соку, що може привести до захворювань шлунка, якщо він порожній.
4. Жувальна гумка змінює рН в порожнині рота

Правда. Під час їжі багато продуктів починають розпадатися вже в порожнині рота, і формується найчастіше кисле середовище. У ній бактерії розмножуються швидше, а поверхню зубів починає руйнуватися. Відбувається демінералізація емалі, коли йдуть кальцій, фосфор і починає формуватися початковий каріозний процес. Коли ми жуємо жувальну гумку, то стабілізуємо рН (кислотно-лужний баланс) порожнини рота, роблячи його нейтральним.
5. Жувальна гумка з цукром шкідлива

Читайте також  Якщо у вас на попереку є дві ямочки, ось хороші новини

Правда. Якщо в складі жувальної гумки є глюкоза (цукор), то це може привести до окислення середовища в порожнині рота і збільшити розвиток карієсу. Сам по собі прийом їжі дає кислу реакцію, а тут ще цукор починає розпадатися відразу в порожнині рота.
6. Використовувати жувальну гумку треба тільки після їжі

Не тільки. Після їжі, звичайно, потрібно, якщо немає під рукою щітки і пасти. Тому що будь-який прийом їжі створює в роті кисле середовище, яка впливає на емаль зубів і призводить до руйнувань. Корисний ефект дає жевачка і курцям. По-перше, під впливом температури структура, з якої складається емаль, починає руйнуватися. По-друге, тютюновий дим містить в собі тютюнові смоли, які фіксуються на поверхні зубів, створюючи в’язку структуру. У неї потрапляють залишки їжі, мікроорганізми, наліт збільшується. Жувальна гумка допомагає його прибрати. Аналогічно з чаєм і кавою – ефірні масла містять пігмент, який осідає на поверхні зубів. І якщо його відразу усунути, то у нього не буде шансу проникнути в більш глибокі шари і перетворитися в наліт, який складно прибрати навіть спеціалізованими методами.
7. Жувальна гумка збагачує поверхню емалі мікроелементами

Не зовсім так. Жувальна гумка не покращує поверхню емалі. Але коли ми її жуємо, виділяється більше слини. У ній містяться кальцій і фосфор, іноді потрапляють частинки фтору, які і збагачують емаль, відновлюючи її. Тобто чим більше слини, тим більше омиваються зуби і краще збагачуються мікроелементами.
8. Штучні підсолоджувачі, фенілаламін, які входять до складу жувальної гумки без цукру, ще шкідливіші

Неправда. У порожнині рота руйнувань цих речовин не відбувається, на відміну від глюкози – прямого цукру. Якщо ви жуєте жвачку після їжі кілька разів на день по 3-5 хвилин, то ніякого комплексного впливу цих речовин на організм не відбувається. Їх кількость в жувальній гумці занадто мала.
9. Жувальна гумка зі смаками м’яти і ментолу може посилити печію

Читайте також  Чи знали ви це про Україну? Неймовірно цікаві факти, про які майже ніхто не знає

Ні, смак жувальної гумки ніяк не впливає на організм людини. Багато лікарів навіть рекомендують жувальну гумку людям, що страждають від печії. Як відомо, печія настає в результаті викиду кислого шлункового вмісту в стравохід. Жевачка стимулює відділення слини, в якій міститься бікарбонат, здатний нейтралізувати кислоту. Дослідження з цього питання, проведені на хворих з виразкою, показали, що навіть для них вживання жувальної гумки є нешкідливим.
10. жуйки потрібно зберігати тільки в холодильнику

Ні. Вона повинна зберігатися в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях, що не мають стороннього запаху і не заражених шкідниками. Чи не піддаватися впливу прямого сонячного світла. Оптимальна температура зберігання жувальної гумки без цукру – від 0 ºС до +25 ºС; з цукром – при температурі 18 ºС (плюс-мінус 3 градуси).
11. Жування гумки покращує пам’ять і зменшує стрес

Не зовсім так. На когнітивні здібності це навряд чи впливає, а от на зниження тривожності – так. Будь-механічний процес знижує тривогу і відволікає від переживань.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.