Яку комісію кожні 5-15 років проходитимуть водії

Водійські посвідчення не потрібно буде змінювати кожні 5-15 років у залежності від категорії. Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

Права

“Є світова практика відносно водійських посвідчень, і ми будемо її дотримуватись. Ніяких “кожні п’ять років” не буде. Є діючі законні норми”, – написав міністр МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook.

Перед цим заступниця Авакова з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва повідомила, що термін дії посвідчень водія можуть зменшити до 5 – 15 років у залежності від категорії транспорту. Це для періодічної перевірки знань та навичок. Згодом, роз’яснили, що мова йде не про зміну водійських прав і повторну переатестацію, а лише медогляд. Кожні 15 років медичний огляд проходитимуть водії звичних категорій, а водії вантажівок та громадського транспорту – раз на 5 років. Планують ввести обов’язкову перевірку у психолога.

Наголосили, проект зараз лише на стадії розробки.

“Зараз багато законодавчих актів приводять у відповідність європейським. Відповідно і в сфері дорожнього руху також – МВС намагаються ввести у нас певні моменти Європейських директив. Це нормальний процес. Наголошують про постійні медогляди водіїв – їм необхіднмо підтверджувати стан здоров’я. Водії комерційних транспортних засобів повинні частіше проходити медогляд. У нас взагалі є вимоги до проходження медкомісії, а проконтролювати це немаєможливості. Це для гарантування безпеки учасникам руху. Якщо у водія, наприклад, зупиниться серце посеред дороги, то постраждає багато людей. А цей проект буде додатковим стимулом проходити медичний огляд. Це позитивне рішення для країни. У всіх країнах Європи відбувається цей процес”, – розповідає  автоюрист Богдан Глядик.

Всі посвідчення радянського зразка водії змінили у 2014 році. Зараз в Україні діють посвідчення 3 типів: ламіновані (їх видавали з 1993 по 2011 роки, не мають кінцевого терміну дії), пластикові (видавали з 2002 по 2008) та пластикові з електрочіпом чи без – за бажанням водія. Останній вид посвідчення має кінцевий срок дії 30 років.

Читайте також  Українські водії зможуть їздити без прав

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.