У Франківську забудівник зносить давню кам’яницю, щоб звести багатоповерхівку

На вулиці Бельведерській, 37 розпочали підготовчі роботи до початку будівництва багатоповерхового будинку.
Єдиною проблемою є те, що на цій земельній ділянці розміщений красивий будинок зведений у міжвоєнний період. Але стояти старовинній кам’яниці залишилось не довго, оскільки будівельники і техніка уже почали розчищати територію.

DSC_5401 (2)

Проте, як виявилось, всі роботи ведуться законно, адже будівля не внесена до реєстру пам’яток архітектури, а земля належить “Спілці забудовників”.

«По-перше цю землю ми викупили вже давно і у нас є всі документи на будинок та землю під ним. По-друге архітектура не внесла цю будівлю в реєстр пам’яток ні місцевого, ні загальнодержавного значення, тож які до нас питання. Якщо б вона мала архітектурну цінність ми б її не чіпали», – запевнив кореспондента Бліц-Інфо представник «Спілки забудовників» Тарас Лутчин.

В той же час начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту архітектури Володимир Ідак запевняє, що внести пам’ятку до реєстру не так просто.

«Шкода, що цей будинок знесуть. Та, якщо до цього часу громада міста не внесла його на облік, то на що можна було сподіватись? Останнім часом знесли вже багато будівель, які не були на обліку. Проте, ні управління культури ні архітектури не є одноосібними ініціаторами процесу зарахування споруд до пам’яток архітектури. Завжди процесом керують багато зацікавлених сторін і це, як правило, люди які потенційно претендують на територію де стоїть пам’ятка. Вони знайдуть безліч лобістів, щоб запротестувати той процес взяття на облік, або й зняття з нього», – пояснює Ідак.

У «Спілці забудовників» пообіцяли розповісти, що саме збираються зводити на тій території, проте не в телефонній розмові, а у своєму офісі. Зважаючи на таку таємничість, кореспондент Бліц-Інфо також подав запит в Департамент архітектури.

Читайте також  Іванофранківські патрульні за суботню зміну упіймали сімох п’яних водіїв

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.