Мандруємо Карпатами: Сокільська скеля (фото)

Сокільська скеля – геологічна пам’ятка природи, яка розташовується на березі річки Черемош практично на межі Івано-Франківської і Чернівецької областей поблизу села Тюдів. За розмірами скеля сягає 250 метрів в довжину і близько 100 метрів у висоту. Скелясте урвище утворилось внаслідок ерозійної дії річки, в результаті маємо наочний приклад як насправді вода камінь точить. Важко повірити, але вік скелі сягає приблизно 25 мільйонів років. Дане місце доволі популярне серед туристів, біля підніжжя скелі навіть діє невеличкий сувенірний ринок.

Наприкінці ХІХ століття, ймовірно у 1896 році, біля південної частини скелі місцеві жителі встановили монумент у вигляді обеліска на честь Тараса Шевченка. Це був один з перших пам’ятників Кобзареві не тільки на Гуцульщині, а взагалі на території Західної України. На монументі було викарбувано Шевченкові слова: “Схаменіться, будьте люде, бо лихо вам буде! Розкуються незабаром заковані люди — настане суд”. На сучасному пам’ятнику є лише частина з тих слів: “Схаменіться, будьте люде, бо лихо вам буде!” Проте довго той монумент не простояв – під час Першої світової війни його було знищено.

У 1990 році з ініціативи жителів сіл Тюдів, Великий Рожин, Малий Рожин і Розтоки пам’ятник було відновлено на честь 175-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Варто зазначити, що місце тут дуже мальовниче, а бурхливі води Черемоша на фоні Сокільської скелі та сусідніх гір виглядають особливо заворожуюче. То ж пропоную нижче переглянути кілька фотографій з навколишніми пейзажами.


Роман Бречко

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.