Постановочні побиття і крадіжки: школярі перевірили людей на чуйність (відео)

У Харкові набирає популярності відеопранк – розіграші городян, які знімають на камеру і викладають в мережу. Такі ролики збирають тисячі відгуків в інтернеті у всьому світі. Наші автори, серед яких багато школярів, знімають як кумедні відео, так і соціальні експерименти. Їх учасником несподівано може стати будь-який перехожий.

Перевірити городян на чуйність вирішили одинадцятикласники Олександр Царьов і Тимур Насурдінов. У своїх перших соціальних експериментах вони імітували побиття школяра в центрі міста і втрату гаманця. “Це наш перший досвід пранку. Ми хотіли подивитися, як харків’яни реагуватимуть на біду своїх земляків, залишаться вони байдужими чи прийдуть на допомогу. Вразило те, що школяреві, якого ми нібито хотіли побити, намагалися допомогти переважно жінки і пенсіонери, багато чоловіків проходили повз”, – розповів Олександр Царьов.

Чуйнішими харків’яни виявилися, побачивши, як з кишені хлопця випадає гаманець. Люди зустрічали, наздоганяли перехожого і повертали портмоне. Коли підставний учасник розіграшу піднімав гаманець і забирав собі, городяни вимагали повернути його власнику, а від пропозиції поділити гроші відмовлялись. Тільки одна людина не була проти заволодіти чужим майном. Ролик з втратою гаманця за тиждень набрав на популярному відеохостингу майже 5000 переглядів, а експеримент з побиттям школяра за три дні подивилися більше 15 000 користувачів. “Наша мета – змінити менталітет суспільства”, – поділився з нами Саша.

Перевірки для харків’ян влаштовують і троє студентів, які назвали свій проект “Хлопці з Ха”. На відео, що зібрав 4466 показів, блогери підходять до відвідувачів парку Горького і пропонують придбати наркотики, демонструючи пакетик з білим порошком, в якому насправді перебуває звичайне кулынарне борошно. На щастя, ніхто не погодився придбати товар. “Але при цьому люди не намагалися викликати поліцію, їм було все одно, що наркотики продають серед білого дня”, – розповів “Сегодня” один з блогерів Артем Олійник.

Читайте також  “Не дозволю! Водитися із задрuпанкою, донькою алкоголіків”-батьки Матвія і чути не хотіли про таку невістку

Для такої поведінки перехожих є різні причини. Психолог Борислав Хомуленко каже: соціальна байдужість пов’язана з боязню отримати травму і відсутністю ціннісно-моральних установок на допомогу іншому. Співпереживання ж більше властиве жінкам, вони частіше стають на захист навіть у випадках загрози.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.