Вартість газу може значно зрости у квітні

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня можуть зрости на 40% у разі, якщо не будуть продовжені покладені на НАК “Нафтогаз України” спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення на пільгових умовах.

Про це у своїй статті для видання “Новое Время” написав головний комерційний директор держхолдингу Юрій Вітренко.
Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні зобов’язання, то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших чинників, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%,
– написав Вітренко.
Він нагадав, що з 1 квітня Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення і для продовження спецзобов’язань бажано отримати їх схвалення.

“Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні зобов’язання вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня”, – додав він комерційний директор “Нафтогаз України”.

Водночас він зазначив: якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російського “Газпрому” і держхолдинг почне імпортувати газ за ціною “хаб мінус”, слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі в порівнянні з поточною ціною.
Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 16/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення складе як мінімум 47%,
– написав Вітренко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.