Заслуговує уваги: На “Берлінале” презентували фільм про Сенцова

Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади із закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова. Голова академії Агнешка Холланд на кінофестивалі Берлінале назвала сімферопольського документаліста жертвою політичного переслідування.

Спеціальною подією “Берлінале” став показ фільму про засудженого в Росії до 20 років колонії суворого режиму українця Олега Сенцова. “Солідарність замість квітів” – під таким гаслом Європейська кіноакадемія до свого тридцятиріччя в рамках “Берлінале” в суботу, 11 лютого, організувала показ документального фільму російського режисера Аскольда Курова “Процес”.

Ця стрічка розповідає про ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Її назва відсилає до однойменного роману Франца Кафки, герой якого Йозеф К. став жертвою судової системи, не скоївши жодного злочину.

У фільм увійшли також уже відомі завдяки ЗМІ виступи Олега Сенцова, у яких він не визнає анексію Криму Росією та згадує президента РФ Володимира Путіна: “Термін 20 років мені не страшний. Я знаю, що епоха правління Путіна у вашій країні закінчиться раніше”. Після цієї фрази, як і після заключного слова Олега Сенцова у суді, глядацька зала вибухнула оплесками.

По закінченні показу фільму близько 650 глядачів, що були присутні в залі, підняли жовті таблички з написом “Free OLEG SENTSOV!” (“Звільніть Олега Сенцова!”).

Заключною частиною заходу стала дискусія за участю Курова, Каплан, Дінзе та голови правління Європейської кіноакадемії, польської режисерки Агнешки Голланд. Модерував дискусію заступник Голланд у кіноакадемії британський продюсер Майк Дауні.

Каплан та Дінзе зазначили, що обмін чи видача Сенцова – це суто політичне рішення, і в цьому процесі зараз спостерігається стагнація. Однак, на думку Дінзе, якщо міжнародна спільнота продовжуватиме тиск, “можна буде рухатися вперед маленькими кроками”. Голланд зауважила: “Олег – дуже сильна та смілива людина. Ми потрібні йому. Але й він потрібен нам. Його мужність зараз дуже актуальна, можливо, навіть актуальніша, ніж два роки тому”.

Читайте також  Повідомили, коли українці спокійно зможуть літати до Європи

Як відомо, російська влада звинуватила Сенцова і Кольченко в створенні осередку забороненого в Росії «Правого сектора», підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в Сімферополі, а також у підготовці вибуху пам’ятника Леніну.

Сенцов і Кольченко звинувачення заперечують, Сенцов на суді розповів, що співробітники ФСБ катували його, щоб вибити потрібні їм свідчення.

Сенцова засудили на 20 років, Кольченка – на 10 років в колонії суворого режиму.

Верховний суд РФ залишив вирок без змін і відмовив у перегляді справи.

Така «демократия по-русски!» показує справжню суть керівників Кремля, яких, як мінімум, чекає Гаага!

Джерала:

https://www.obozrevatel.com/ukr/news/28094-premera-filmu-pro-sentsova-na-berlinale-akt-solidarnosti-z-rezhiserom.htm

http://www.dw.com/search/uk?languageCode=uk&origin=gN&item=%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC

http://zik.ua/news/2017/02/11/berlinale_pryvitav_film_pro_sentsova_anshlagom__posol_1042029

http://www.depo.ua/ukr/life/na-kinofestivali-berlinale-pokazali-film-pro-sencova-20170212517917

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: