День спротиву окупації Криму. Крим – це Україна!

26 лютого 2014 року близько 15 тисяч кримських татар, тисячі українців і жителів Криму інших національностей на заклик Меджлісу кримськотатарського народу прийшли до Верховної Ради АР Крим і не дозволили проросійським депутатам прийняти антиконституційні рішення щодо відділення Криму від України.

 26 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України, метою якого було не дозволити Росії та її агентам в Криму провести позачергову сесію, щоб зімітувати ніби-то добровільний “перехід” Криму до Росії. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар.   На противагу цьому мітингу був організований мітинг «Русского єдінства», що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим.

Однак, вранці 27 лютого 2014 року Путін ввів в дію силовий варіант захоплення Криму. Згодом всі вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. Ними ж було захоплено адміністративні будівлі, взято в облогу гарнізони збройних сил України, захоплені морські порти та аеродроми.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Тоді в результаті сутичок двоє людей загинули й декілька зазнали поранень. Слідчий комітет Росії після окупації Криму порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана «справа 26 лютого») і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом (заступник голови Меджлісу), Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами. Декого з них окупанти відпустили, давши умовні терміни, а декого, зокрема й Ахтема Чийгоза, продовжують утримувати у в’язниці.

Читайте також  ДПТ на Прикарпатті. Одна людина загинула – ще п’ятеро в лікарні (ФОТО)

Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Того ж дня Верховна Рада Криму оголосила про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. Планувалося, що голосування проведуть 25 травня, однак згодом його перенесли на 16 березня. «Ми розійшлися, будучи впевненими, що врятували Крим, себе і Україну, – згадує лідер кримських татар Рефат Чубаров. – Я й думати не міг, що вийде так, як вийшло 27-го вранці».

Відтоді минуло три роки і ситуація на тимчасово анексованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом. У заручниках російських окупантів залишається кримськотатарський народ – корінний народ Криму, сотні тисяч українців і жителів півострова інших національностей, які зберігають вірність Українській державі. Вони вірять Україні і сподіваються на якнайшвидше відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах!
Вони ненавидять російських окупантів і мріють про день, коли останній російський загарбник залишить Крим.

Джерела:

https://bykvu.com/bukvy/57559-chubarov-anonsiroval-provedenie-v-kieve-marsha-solidarnosti-s-krymom

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2182407-26-lutogo-pamatni-dati.html

http://qha.com.ua/ru/obschestvo/v-kieve-nachinalsya-marsh-solidarnosti-s-krimchanami/171287/

http://www.prostir.ua/event/marsh-solidarnosti-krym-ua-kyjiv/

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: