Трудова міграція або «нова географія вибору» …

Розчарування і втома від нестабільної політичної та економічної ситуації, складність реалізувати кар’єрні амбіції, воєнний конфлікт на сході країни – такі основні «мотиватори» для українців, які вирішили все-таки вирішили виїхати з України в пошуках кращого життя. Але не варто гарячкувати…

Криза в російсько-українських відносинах, яка виникла після збройної агресії Росії (анексії Криму і війни на Донбасі в 2014-му), внесла свої корективи – кількість українських заробітчан у РФ стало стрімко скорочуватися. Згідно даних Українського аналітичного центру (далі – УАЦ),  на кінець 2016 року ця частка склала 25%.

Недалекий 2013 рік став рекордним, як за кількістю відвідувань українськими громадянами Росії, так і за обсягом грошових переказів, здійснених фізичними особами з РФ в Україну. Динаміка обсягів грошових переказів українських заробітчан в 2014-2016 роках демонструє різке зниження в порівнянні з 2013 роком.

УАЦ повідомляє, що в 2013 році українські громадяни перетинали кордон з Росією близько 6 мільйонів разів. З 2014 року потік іноземних трудових мігрантів до країни-агресора за перші два місяці року впав на 5%. Причиною стала економічна криза – роботу в РФ стало знаходити важче. Після Майдану кількість українських заробітчан в Росії реально зменшилася як мінімум на 30%, а то й більше. Перелічувати всі причини змісту нема і тут все ясно.

У зв’язку з цим сформувалася нова тенденція, що стала актуальною для української міграції – зміна пріоритетів при виборі країни для працевлаштування. Перші місця за кількістю українських мігрантів серед європейських країн займають Польща, Чехія, Словачина, стають популярними Данія, Норвегія, Естонія, не выдстають США та Канада.

Однак, чи стане бажання знайти постійну роботу за кордоном тенденцією, залежить від багатьох факторів: як від внутрішніх соціально-економічних, так і від міграційної політики та економічної ситуації в інших країнах.

Читайте також  Оголені дівчата в середмісті: у Франківську зняли відверту рекламу жіночої білизни (фото, відео)

На даний час продовжується посилення правил для трудових мігрантів у Росії, девальвація рубля та продовження агресії стосовно України – одні з основних чинники, що впливають на переорієнтацію трудової міграції з Росії до інших країн.

Проте, у цей складний для України час варто, все-таки, не забувати про патріотичні почуття і розуміння того, що тільки ми самостійно зможемо розвивати власну країну і не покидати рідний дім.

Світлана Руда – спеціально для “Прикарпаття online”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: