Життя “заробітчан”: скільки може заробити в Польщі пересічний українець (фото)

Мова, схожа з нашою, близький кордон та ще й легка в отриманні віза. Тож не дивно, що в Польщі працює близько мільйона українців! Більш того, нас там чекають з розпростертими обіймами і легальною роботою.

Про те, звідки така гостинність, можна дізнатися з прикладу Каті Сенченко, дівчини, що наразі перебуває у Польщі.

“Чому українців так масово тягне до Польщі? Все просто – нас там чекають. Особливо людей, які вміють і люблять працювати руками, – пояснює Катя Сенченко. – Справа в тому, що польські заробітчани їдуть працювати до Великобританії, Німеччини, де вони можуть заробити в 2-3 рази більше, ніж удома. І звільнені місця займають українці, які, в свою чергу, в Польщі отримують в 2-3 рази більше, ніж у нас. Ось така виходить парна міграція”.

Найчастіше українці в Польщі влаштовуються на фабрики – наприклад, упаковувати зубні пасти. Або збирати гриби. Останню роботу випробувала і українська журналістка.

“При бажанні на зборі грибів можна заробити 2 тисячі злотих на місяць (13,5 тис грн). Але платять там за зібрані кілограми, тому працювати потрібно швидко, -розповідає Катя. – І це не так просто, як може здатися на перший погляд . На довжелезних полицях в критому коморі ти повинен відшукати гриб певного розміру (для його вимірювання навіть лінійка спеціальна є), швиденько зрізати, не нагинаючись при цьому (інакше через болі в спині довго не пропрацюєш)”.

У цій непростій роботі є один величезний плюс – легальність. Співробітникам пропонують житло і страхування, вони всі офіційно влаштовані. А ось нелегала запросто можуть “кинути”. Про це Катя, до слова, теж дізналася.

“Свою першу роботу в містечку Ополе мені допомогли знайти українські студенти, які там навчаються. Потрібно було рознести по під’їздах 20 кіло рекламних газет. Заплатити обіцяли злотих 50 (335 грн) за пару годин. Я подужала лише половину листівок. Але отримала в результаті не 50% зарплати, а всього 10 злотих (67 грн) Після цього зробила висновок, що нелегальна робота – не для мене, адже на ній тебе легко можуть обдурити “! – Каже Сенченко.

Читайте також  Чоловік врятував дітей від маніяка і отримав 8 років!

Зробивши відповідні висновки, Катя відправилася в рекрутингове агентство, яке безкоштовно підшукало їй нову роботу – перебирати овочі на складі, де за місяць можна заробити до 2 тисяч злотих (13,5 тисяч грн)

“Люди там працюють у дві зміни – перша починається о 3:30, а друга – о 14:00. – На першій зміні потрібно приймати овочі і розкладати їх на спеціальні вітрини, а після обіду весь цей товар потрібно перебрати, прибрати гниль і зважити його, – каже Катя. – Трудитися довелося в приміщенні, де температура всього +8 градусів, але зате фірма шиє всім своїм співробітникам персональний теплий спецодяг “.

До речі, на всіх своїх роботах Катя зустрічала українців. І це великий плюс на заробітках в іншій країні – адже земляки і з житлом допоможуть, і на роботу влаштують.

Польські Лайфхаки від Каті Сенченко

Робочий

Хочете працювати в Польщі? Вивчайте мову! Всього за два місяці старанних занять зможете більш-менш добре розмовляти і розуміти поляків. А знаючи мову, вже можна влаштуватися на більш високооплачувану роботу. Наприклад, інженером (якщо, звичайно, у вас є відповідна освіта), які в Польщі зараз дуже і дуже затребувані.

Грошовий

Ніколи не платіть фірмам-посередникам, які обіцяють вам роботу в Польщі. Зараз там реально чекають українців з розпростертими обіймами. Є навіть спеціальні рекрутингові агентства, які займаються наймом наших на легальну роботу. Причому платить за це не майбутній працівник, а роботодавець. Фірма знаходить українських працівників, оформляє їм всі документи і привозить до Польщі. Саме в таке агентство краще звернутися, якщо хочете поїхати на заробітки. І максимум, що з вас можуть взяти, – 35 євро за оформлення візи. Просять заплатити – просите чек або якийсь фінансовий звіт, щоб бути впевненим, що вас не “кинуть”.

Читайте також  Коли дитина наpoдилася, чоловік сказав, що з «такими» жити не збирається. Дитину з пoлoгового бyдинку мама забирала одна

Транспортний

Якщо в Україні програми для відстеження руху громадського транспорту тільки з’являються, то в Польщі вже щосили і успішно працюють. На сайті перевізника можна подивитися, коли хвилина в хвилину на твою зупинку приїде потрібний автобус. І він дійсно прибуде в зазначений час!

Обідній

Якщо хочете дешево поїсти в самому центрі будь-якого польського міста, шукайте Starówka або Молочний бар. Це столові з національної польської кухнею, де можна добре пообідати всього за 100 грн.

Магазинний

У Польщі чим більше магазин, тим нижче в ньому ціни, і тим більше розпродажів там можна знайти. Ціни на більшість продуктів навіть нижчі за українські. А зарплати при цьому вище. Виняток – алкоголь і тютюнові вироби. Пляшка найдешевшої горілки коштуватиме 140 грн, а дорогої (української, до речі) – аж в 400 грн. Пачка сигарет тут коштує в середньому 90 грн. Так що мати шкідливі звички в Польщі невигідно.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.