З’явилася велика фальшива купюра: НБУ б’є на сполох

Національний банк почав вилучати з грошового обороту новий вид підробок 500-гривневих банкнот зразка 2006 року.

«Зазначені підробки можуть становити потенційну небезпеку для терміналів з прийому платежів в разі їх неналежного налаштування», – повідомляє UBR посилаючись на телеграму НБУ №50-0006/22908. Банки мають переналаштувати свої платіжні термінали і банкомати, щоб вони змогли відхиляти новий вид фальшивок.

У телеграмі Національний банк дав детальний опис таких купюр.

Всього є 12 ознак підробок:

  • Кольори підроблених банкнот наближені до кольору справжніх.
  • Зображення на банкнотах (крім зображень, що створюють карти інфрачервоного і магнітного захисту), виконані офсетним способом друку. Рельєфність елементів не імітована. Якість друку гірша, ніж на справжніх банкнотах.
  • Зображення, створюють карти інфрачервоного і магнітного захисту, виконані глибоким способом друку темно-коричневою фарбою на лицьовій стороні банкноти. Рельєф фарби на поверхні паперу незначний, тактильно не відчувається.
  • Інфрачервоний і магнітний захист імітовані, карта інфрачервоних і магнітних зображень наближена до оригіналу. Серійні номери відсутні.
  • Для виготовлення підроблених банкнот використаний спеціальний папір, який не флуоресціює в ультрафіолетових променях і має: водяні знаки у вигляді темних і світлих букв «S», розташованих по всій площі банкноти – не відповідають водяним знакам на справжній банкноті. А також розташовані в товщі паперу видимі захисні волокна світло-жовтого, світло-зеленого і червоного кольорів, флуоресціюють жовто-зеленим і червоним кольорами – не відповідають захисним волокнам на справжній банкноті (невидимі при денному світлі).
  • Захисна стрічка імітована на лицьовій стороні банкноти печаткою темно-коричневою фарбою з магнітними властивостями; текст і флуоресценція на стрічці не імітовані.
  • Флуоресцентний захист частково імітований – зображення зеленого кольору з обох боків банкноти флуоресціюють жовто-зеленим кольором.
  • Ефект зміни кольору оптично-змінного зображення ромба на лицьовій стороні банкноти НЕ імітований.
  • Мікротексти частково імітовані і читаються. Частини наскрізного елемента (цифрове позначення номіналу “500”) при розгляді банкноти проти світла не збігаються.
  • Латентне зображення у вигляді цифрового позначення номіналу “500” частково імітовані, але ефект зміни цифрового позначення номіналу з позитивного на негативний не відтворено.
Читайте також  Двоє українських заробітчан жорстоко вбили молоду українку у Польщі

У телеграмі Нацбанк нагадав, що банки зобов’язані вилучати фальшиві банкноти і оперативно сповіщати про це регулятора в письмовому вигляді – не пізніше, ніж на наступний робочий день.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.