Заручники війни або мігранти у своїй країні

У 2014 році наша держава вперше зіткнулася з таким поняттям як «внутрішня міграція». Ця проблема не обійшла стороною і мешканців Прикарпаття. 

Сторінки місцевих газет, радіо та телебачення наповнені інформацією про анексований Крим,  бойові дії в Донецькій та Луганській областях. Кожного дня ми чуємо тривожну статистику про жертви у неоголошеній війні, але  так мало знаємо про людей, які, власне, жили у зоні надзвичайних ситуацій. Це – пересічні жителі Сходу, які проживали, працювали, навчалися, виховували дітей і вірили у щасливе майбутнє на теренах обстріляної сьогодні землі. Це –  школярі, студенти, педагоги, що були вимушені  покинути свої домівки, які оповила чорна смуга війни. У сучасних реаліях вони – внутрішньо переміщені особи.

Важко підрахувати, скільки зараз є таких осіб, куди саме вони подалися і де знайшли собі притулок. Однак фактом залишається те, що з-поміж країн Європи Україна посідає перше місце за кількістю внутрішньо переміщених осіб.

Жителі тимчасово окупованих територій  шукають даху над головою по всіх регіонах України. Близько 30-ти сімей-переселенців з дітьми проживає сьогодні на території Долинщини.

Одні з таких – багатодітна  сім`я Петрових (прізвище змінено з метою безпеки) із Луганської області.  Мама із п`ятьма дітьми знайшла прихисток  у селі Слобода-Долинська, що на Івано-Франківщині. Війна докорінно змінила її життя та поставила під загрозу  майбутнє її дітей. Жінка з тривогою вирушила на Захід України, проте неочікувано для себе  зустріла там підтримку та допомогу з боку як жителів, так і керівництва району.

Переселенка розповідає про той страх та переживання, що їй та її сім’ї довелося пережити у час окупації. Каже, що діти ще й досі бояться гучних звуків та людей у формі. Однак вона з вдячністю згадує всіх небайдужих людей та волонтерів, що допомогли їй покинути зону бойових дій та адаптуватися на Долинщині. Ще вчора сім`я  була без даху над головою, сьогодні ж – діти навчаються в школі, відвідують дитячий садок, а батьки отримують обіцяні державою соціальні виплати.

Читайте також  Дерева вирвало з корінням – наслідки 20-хвилинної бурі на Прикарпатті. ФОТО

У час тривоги та неспокою ми вкотре переконуємось у єдності нашої держави. Підтримка та взаємодопомога – це те, що робить українців сильними духом та незламними перед зовнішнім ворогом та всупереч усім негараздам доводить, що майбутнє нашої держави – у наших руках.

Катерина Солодка – спеціально для “Прикарпаття online”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: