Що не можна робити в Страсну п’ятницю

Велика Страсна п’ятниця в 2017 році припадає на 14 квітня. Як говорять церковні традиції і народні прикмети, Страсна п’ятниця, в першу чергу – це день покаяння, молитви і роздумів над власним життям.

Страсна п’ятниця: як відзначається у православному християнстві

Велика п’ятниця – самий траурний день у християнському році, оскільки саме цього дня Ісус Христос був розп’ятий і прийняв мученицьку смерть в ім’я порятунку всього людського роду. Страсна п’ятниця присвячена поминанню страждань і смерті Спасителя. Цього жалобного дня шати священиків не мають бути світлими і святковими.

У Страсну п’ятницю в церкві не буває літургії. Під час вечірні, яка починається близько трьох годин дня – в час смерті Христа – з вівтаря виносять плащаницю із зображенням знятого з хреста Ісуса, якою покривають стіл, що стоїть посеред храму. Потім над плащаницею читають молитви, прикрашають квітами, запалюють свічки і парафіяни цілують образ Спасителя. Цим ритуалом символізується зняття з хреста, положення в труну і прощання з Ісусом Христом.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю: церковні традиції

Не можна працювати цього дня. Не можна шити, прати, різати, займатися прибиранням, копати землю, саджати рослини, готувати їжу і навіть купатися. Ці заборони накладаються на віруючих не з причини ліні, а у зв’язку з необхідністю присвятити свій час у сім’ї молитві і читанню Біблії.

В Страсну п’ятницю не можна співати, веселитися, сміятися і вести активний, розгульний спосіб життя, а також сваритися, кричати і лаятися. Цей день має пройти в роздумах про власне життя, в роздумах про страждання і смерть Ісуса Христа.

Не можна вживати їжу і воду. Страсна п’ятниця – це найсуворіший день Великого посту. Стриманість у їжі має тривати до церковного служіння вечірні і виносу плащаниці. Після цього дозволено вживати хліб і воду, а деякі віруючі продовжують поститися до самого Великодня.

Читайте також  Кращі молитви на Страсну п'ятницю для прощення всіх гріхів

Існує думка, що в страсну п’ятницю не можна ходити до церкви вагітним жінкам. Насправді такої заборони не існує. Вагітна має покладатися лише на свої відчуття і нічого не робити через силу або проти своєї волі. Якщо їй хочеться відвідати храм і помолитися, то їй можна і навіть потрібно це зробити, незалежно від часу і дати. На пізніх термінах вагітності бажано ходити не самостійно, а в супроводі когось із близьких, щоб вона могла розраховувати на їхню допомогу в разі потреби.

Страсна п’ятниця не повинна минути звичайним, непоміченим днем. Кожен віруючий особливо гостро має постаратися відчути і замислитися про головне у своєму житті. Чи не йде він проти своєї совісті, коли на головним із пріоритетів ставить прагнення багатства, наживи і успішної кар’єрі замість милосердя і людинолюбства? Чи не шукає навколо себе ворогів, яких прагне засудити? Чи не уподібнюється він до приклада тих, хто зрадив Христа на смерть?

Що не можна робити у страсну п’ятницю: народні повір’я

У народі вважалося, що з тієї миті, як тіло Ісуса Христа покладуть у труну, і до моменту Його воскресіння вся нечиста сила має особливу силу і відчуває свою безкарність, тому приходить у наш світ, блукає по землі, лякає праведних жителів.

За народним повір’ям, якщо в цей час людині привидиться щось страшне, треба тричі сказати: “Да воскресне Бог, і розбіжаться вороги Його”, – щоб захиститися від нечистої сили.

Також під час читання святих писань не можна заснути, бо нечистий понесе в пекло.

У Страсну п’ятницю не можна сміятися і радіти. Той, хто засміється цього дня, плакатиме весь рік.

Читайте також  Ікона у подарунок. Чи дарують ікони та як вибрати

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.