Донбас на межі екологічної катастрофи

Покинуті шахти, зупинені заводи і навіть могильник ядерних відходів. Донбас буквально набитий промисловими об’єктами, які можуть стати джерелом техногенної катастрофи. Але бойовики не пускають українських фахівців для дослідження ситуації.

Окупаційній «владі» за три роки війни відійшло безліч об’єктів, контроль за яким має здійснювати держава, а не незаконні збройні формування. Що сьогодні відбувається з найнебезпечнішими виробництвами на непідконтрольній території?

Руїни Горлівського хімзаводу. Колишнього секретного підприємства радянської оборонки. На ньому випускали тротил і ракетне паливо. А ще побутову хімію: «Білизну», «Конвалію» і автомобільний «Тосол».

Тут зберігалася велика кількість смертельно небезпечної речовини – мононітрохлорбензолу, залишеної в бочках просто неба. Бочки іржавіли, речовина витікала. Вона була в трубах, ґрунті і навіть в стінах будівель.

Донецький завод хімвиробів: можливостей для локалізації ймовірної аварії немає.

Сховище радіоактивних відходів – на території Донецького заводу хімвиробів. Це невеликий за побутовими мірками саркофаг: 20 на 10 на 3 метри. Могильник спорудили 56 років тому, відтоді звозили туди радіоактивні відходи з науково-дослідних інститутів і медустанов. Саме сховище розташоване західніше від заводу, майже на лінії фронту.

Через бойові дії на Донецькому заводі хімвиробів сталися щонайменше чотири вибухи – їх завжди добре чути на все місто. Це спостерігали кілька разів з різних точок Донецька за час війни.

Шахта «Юнком»: резервуари з мільйонами тонн хімвідходів.

Шахта «Юнком» – ще один особливий об’єкт Донбасу. Тут в 1979-му провели підземний ядерний вибух. Тобто нині під землею – своєрідний ядерний могильник. На поверхню бруд не потрапляє, але шахту не можна затоплювати, адже з водою в річки і Азовське море потраплять і радіоактивні відходи.

Чи відкачують сьогодні воду з шахти «Юнком», невідомо. Втім, як і з інших шахт, на яких хоч і немає радіоактивної загрози, але шахтні води також отруйні.

Читайте також  На Рівненщині через лікарів померло немовля? (ФОТО)

У 2010-му червоним шламом алюмінієвого заводу залило угорське містечко Айка поблизу Будапешта, тоді загинули вісім осіб, а 120 – отримали опіки і отруєння.

Подібне сталося у Росії: у 2009 році в Магаданській області прорвало дамбу гірничозбагачувального комбінату – пульпа хлинула прямо в місцеву річку.

Це найбільші аварії на хвостосховищах останнього десятиліття. Щоб запобігти подібному, треба оцінити стан решти резервуарів.

Українські вчені пропонують прорахувати небезпеку і розробити заходи щодо зменшення ризику, але для цього потрібно потрапити на непідконтрольну територію. Інша справа – як будуть виконуватися рекомендації окупаційною владою.

В угрупованні «ДНР» є «управління екології та природних ресурсів», ось тільки видно вони слабо уявляють собі рівень катастрофи.

 

 

Джерела:

http://www.radiosvoboda.org/a/28448766.html

https://strana.ua/news/59972-top-5-samyh-opasnyh-himicheskih-obektov-v-zone-ato.html

http://ua.korrespondent.net/ukraine/3656693-donbasu-krok-do-ekolohichnoi-katastrofy-hromadnyky

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: