Субсидії нараховуватимуть за новими правилами: що зміниться для українців

З 1 травня 2017 року в Україні почне діяти оновлена програма житлових субсидій. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів 26 квітня, де були затверджені зміни і деякі спрощення порядку призначення державної допомоги, пише “Обозреватель”.

Почнуть із перерахунку. На основі прийнятих змін, у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на 2018 рік і розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Також у Кабміні вирішили не враховувати в сукупний дохід при призначенні субсидії допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

Збільшать соціальну норму для непрацездатних. Для пенсіонерів, інвалідів та інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в будинку проживає одна-дві непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм буде рахуватися розмір допомоги, збільшується з 49 кв. метрів до 75 кв. метрів.

Скасують заборону на субсидії для дачників. Багато людей не зареєстровані, але проживають у садових будинках або дачних кооперативах і оплачують комунальні послуги. Раніше такі люди не могли претендувати на субсидію, оскільки не мали там офіційної реєстрації.

Однак із травня 2017 року такі родини зможуть оформляти субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Субсидію на опалювальний сезон призначатимуть по-іншому. Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня по 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку і закінчення опалювального сезону, то в 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня по 15 квітня.

Читайте також  Ось це везіння! Жінка знайшла на смітнику великий пакет з грошима: чим усе закінчилося (фото)

Кому потрібно повторно подавати документи на субсидію?

Заяву та декларацію про доходи заново необхідно подавати тільки тим сім’ям, які:

– орендують житло;

– мають зміни в складі сім’ї (хтось прописався або виписався);

– хочуть отримати субсидію на тверде паливо.

Для всіх інших субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Слід зазначити, що тепер українцям надали можливість відправляти повідомлення про призначення субсидії по електронній пошті.

Про що потрібно повідомляти органи соцзахисту? Протягом місяця одержувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

– склад зареєстрованих у житлі;

– соціальний статус членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером);

– про здійснення одноразової покупки, що перевищує 50 тис. гривень;

– набір комунальних послуг (відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне або навпаки).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.