Міські лікарні закупили піратське програмне забезпечення за державні кошти

Державними медичними установами Івано-Франківська було укладено договори на встановлення і обслуговування медичного програмного забезпечення з фізичною особою, яка не мала ліцензії на дані продукти.

Працівник однієї з ІТ-компаній міста привласнив програму і продавав її в лікарняні установи міста, інформує Фіртка з посиланням на 0342.ua.

З відповідним звернення до Карпатського управління кіберполіції звернулася компанія правоволодар медичного програмного забезпечення.

Чоловік, працюючи в ІТ компанії, брав участь у розробці ПЗ (програмного забезпечення) для ведення обліку пацієнтів. Пізніше працівник був звільнений. “Прощаючись з фірмою”, він скопіював собі програму й реалізовував її як розробник.

Кілька медичних закладів Івано-Франківська закупили дану програму за державні кошти, при цьому не перевіривши відповідні документи: ліцензію на право власності ПЗ і реєстрацію її в МОЗ.

Відомо, що одна з міських лікарень перерахувала цьому чоловікові 200 тисяч гривень за піратську програму. Під час обшуку у медичному закладі правоохоронці вилучили відповідну підтверджуюючу документацію, примірники цієї програми й інші документи. У помешканні фізичної особи також провели обшуки з вилученням техніки.

Підтверджений факт встановлення піратської програми наразі є в кількох медичних закладах міста. Правоохоронці надалі ведуть розслідування. Також будуть перевіряти медиків на предмет попередньої змови і отримання від продавця ПЗ особистої вигоди.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.