Наразі Івано-Франківськ може виплатити зарплату лише 81,8% медпрацівників

11 травня, відбулося засідання міськвиконкому, де обговорили дотримання норм охорони  та оплати праці всім працівникам медзакладів Івано-Франківська.

Про це інформує за матеріалами доповіді начальника управління праці Надії Дмитраш. В Івано-Франківську наразі діють 11 закладів охорони здоров’я, у яких працюють 3604 людини. Серед них 614 лікарів, 636 представників молодшого медперсоналу, 1448 фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою та 605 інших осіб. Середній розмір зарплати у медичній сфері за січень-лютий цього року становив у:

– лікарів: за січень – 4376,7 грн., за лютий – 4545,7 грн.;

– фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою: за січень – 3640,1 грн., за лютий – 3634,3 грн.;

– молодшого медичного персоналу: за січень – 3348,6 тис. грн., за лютий – 3335,8 тис. грн.

Відповідно до спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 працівники сфери охорони здоров’я можуть отримувати підвищення зарплатні. Зокрема, у керівників закладів охорони здоров’я та їхніх заступників із кваліфікаційною категорією за спеціальностями “організація і управління охороною здоров’я” та “організація та управління фармацією” посадовий оклад зростає 8,7–44,9% тарифної ставки працівника І тарифного розряду (залежно від статусу та кваліфікаційної категорії керівника).

Причини, через які можуть підвищити посадовий оклад у закладах охорони здоров’я:

– за наявність кваліфікаційної категорії;

– за оперативне втручання;

– за диплом з відзнакою;

– за керування санітарним транспортом;

– у зв’язку з шкідливими та важкими умовами праці та інші.

Також встановлено окремі доплати, такі, як:

– доплата за суміщення професії (посади) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50% посадового окладу за основною посадою;

Читайте також  Медики б'ють на сполох: На Прикарпатті хворих з інфарктом міокарда нема чим рятувати

– доплата працівникам (зокрема, водіям санітарних автомобілів), які залучені до роботи в нічний час, у розмірі 35% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним є час із 10 години вечора до 6 години ранку;

– доплата за науковий ступінь, зокрема доктора наук у граничному розмірі 25%, кандидата наук у граничному розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати);

– доплата працівникам (і молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів в розмірі 10% посадового окладу (тарифної ставки) та інші.

У результаті проведеного аналізу дотримання соціальних норм праці в медичних закладах Івано-Франківська комісія управління праці виявила низку порушень. Серед ключових – зрівняння зарплатні висококваліфікованих медичних спеціалістів та молодшого медперсоналу через перерахунки мінімальної зарплати. Також це заборгованість по виплатах зарплати: до кінця цього року заклади забезпечені коштами на виплату зарплати лише 81,8% працівників. Ну і не передбачено виплату грошової допомоги на оздоровлення молодшому медичному персоналу, спеціалістам, технічним службовцям та іншим працівникам галузі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.