Трійця: що можна і чого не слід робити в цей день

Сьогодні відзначається одне з найважливіших православних свят – Трійця.
Це свято оповите неймовірною кількістю традицій, ритуалів і повір’їв. Вважається, що якщо ретельно їх дотримуватися, можна залучити в будинок щастя і благополуччя, пишуть Подробности

Отже, що ж можна і чого не можна робити на Трійцю:

Не можна
Прибирати, шити, стригтися
Увечері напередодні Трійці в будинку повинні бути закінчені всі домашні клопоти і приготування до святкування. З цього моменту на найближчі два дні суворо забороняється займатися фізичною працею. Серед іншого, не можна прати, різати, шити, в’язати, стригтися і працювати на городі.

Можна
Сходити до церкви
І все ж, відпочивати в свято – не означає байдикувати. Раніше цей день всім православним належало проводити в невпинних молитвах. У сучасному світі звичаї помітно пом’якшилися і сьогодні церква не вимагає настільки ревного виконання правил: достатньо сходити на вечірню чи ранкову літургію, а решту часу присвятити собі і своїм близьким.

Не можна
Злитися і ображатися
Основне правило свята Трійці (та й в будь-який інший день) не думати про погане, не ображатися на оточуючих, не лаятися з рідними і друзями і не бажати людям зла. Цей день потрібно постаратися провести з чистими думками, без образ, ненависті і заздрості.

Можна
Зібратися всією родиною
Трійця – це сімейне свято, тому в цей день прийнято збиратися дружною компанією за багатим столом з душевними розмовами.

Не можна
Купатися
Тиждень перед Трійцею в народі називається Русалчин, і ці дні було суворо заборонено купатися у водоймах. Наші предки вірили, що того, хто порушить цю заборону, русалки заберуть до себе у вир. За старих часів багато хто навіть не вмивалися на Трійцю, вірячи, що в цей день сили водної стихії живуть за власними правилами і можуть завдати шкоди людині.

Читайте також  В Івано-Франківську підсвітили залізничний вокзал (ФОТОФАКТ)

Також, люди не ризикували виходити з дому без головного оберега – натільного хреста.

Можна
Збирати трави
Ще є звичай на Трійцю збирати цілющі трави і квіти – чебрець, полин, любисток, васильки, м’яту. Ароматні букети засушують, зберігають весь рік і використовують при лікуванні недуг. Якщо дівчина, збираючи трави, почує, як кує зозуля, вона може запитати, чи довго ще їй жити в батьківській хаті (мається на увазі, коли вона вийде заміж). Скільки разів прокує зозуля, стільки років і чекати весілля.

Не можна
Одружитися
На Трійцю не прийнято вінчатися і гуляти весілля. Нібито, у пари, яка взяла шлюб на трійцю в шлюбі завжди буде хтось третій.

Можна
Свататися
А ось заручин і сватання в цей день навпаки – дуже хороша прикмета. Особливо якщо молоді встигнуть зіграти весілля саме на Покрову. Це буде запорукою міцної і щасливої родини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.