Смертельний випадок через захворювання ботулізмом: франківців застерігають від вживання в’яленої риби

Управління Держпродспоживслуби в Івано-Франківську застерігає мешканців від вживання в’яленої риби. В одному із супермаркетів міста уже вилучили партію  продукту, через який в Україні захворіло троє та померла одна людина.

За останній тиждень в Україні, зокрема в  Києві, склалася неблагополучна ситуація щодо захворювання на ботулізм серед населення, яка пов’язана із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.

Зареєстровано 3 випадки захворювання, в результаті якого постраждало 3 особи, один випадок летальний.

Виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом “Караван” та супермаркетом “Мегамаркет”, є ФОП Меркулов А. В., а постачальником ТОВ “ЧУДО-ЮДО” міста Світловодськ Кіровоградської області.

У Києві з 29 травня  ввели  заборону на реалізацію цієї продукції. Підприємство ФОП Меркулов А. В. призупинило виробництво до закінчення розслідування, а  зразки продукції направлено для дослідження. Здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.

30 травня  в Херсонській області  зареєстрували випадок ботулізму в жінки, який  ймовірно, пов’язаний із вживанням риби цього ж виробника, яка була придбана у супермаркеті “Фреш” у Херсоні.

Для запобігання виникненню випадків ботулізму Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводить інформування операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів (супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо).

За попередньою інформацією, небезпечна в’ялена риба реалізовувалась в магазині “Альянс – Маркет” (“Арсен”), який розташований на вулиці Миколайчука, 2 в Івано-Франківську.  Вся продукція була знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання.

“Проте та частина продукції, яка була реалізована напередодні, може становити смертельну небезпеку”, – зазначають у Держспоживслужбі.

Медики нагадують, що  ботулізм – гостра інфекційна хвороба з  важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палочки ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Відомі випадки, коли тільки одне зіткнення токсичного продукту із слизистою ротової порожнини призвело до захворювання на ботулізм.

Читайте також  Що насправді означає “одужав від коронавірусу”. Пояснюємо у чотирьох пунктах

Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів  без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені мясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку  збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, мясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

“У питаннях  профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини.

Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо мясних і рибних  продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100º С  5 хвилин для переходу спор у вегететативну форму), після простерилізувати консерви при температурі 100ºС-не 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною  упаковкою.

Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки. Також необхідно категорично виключення придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, вяленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі уприватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря”, – радять фахівці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.