Як бан «ВК» може відтіснити «русскій мір» подалі від України

Нарешті стихла дискусія навколо рішення Президента України про застосування санкцій, що блокують доступ українцям до російських ресурсів  «Однокласники», «ВКонтакте», «Mail.ru», «Я́ндекс», тощо. Тож тепер можна тверезо і без емоцій розглянути причини та оцінити перші результати такого рішення.

Мабуть, не варто в черговий раз нагадувати про шпигунство і заробляння грошей у соціальних мережах, які потім виводяться в економіку країни-агресора, також всі чудово розуміють і про наявність активної антиукраїнської пропаганди. Проте є ще одна проблема, на вирішенні якої варто акцентувати увагу – збереження єдиного культурного та інформаційного простору України та РФ. Простору, в якому Ваня з Тюмені та Іван з Верховини сміються з одних і тих же речей і обговорюють одні й ті ж новини (зазвичай російською мовою). В якому аполітичні кулінарні, музичні, спортивні портали до тих чи інших «свят» заповнюють стрічку новин колорадськими ганчірками, а пабліки з «мемами» формують світогляд користувачів розповідями та картинками, що є відображенням світогляду суспільства, з яким у нас уже три роки триває війна. В результаті люди продовжують думати схоже, сприймати світ однаково, зберігають зайві і недоречні точки перетину світоглядів та інтересів. Саме цей м’який та неагресивний вплив через множинні лінії комунікації і є на сьогодні одним із ключових ризиків довгострокової перспективи. Тому що саме це і підтримує штучне життя потвори на ім’я «русскій мір».

Ціллю є радикальний розрив «духовних скрєп», якими московія так довго утримувала Україну, та отруювала думки наших громадян ідеями відновлення СРСР,  міфами про «братів слов’ян», чи єдину історію, насправді різних народів.

Головна роль яку, відіграє ця заборона – це нарощування «токсичності» російських продуктів. Створюється атмосфера, у якій пошта на російському домені – не комфортно, файли у російській хмарі – не надійно, ІТ-інструменти від російського виробника – ризикова інвестиція часу та коштів, а спілкування у російській соціальній мережі – все перераховане вище, та ще й незручно, бо потребує додаткових дій в тому, що повинно бути максимально зручним та доступним.

Читайте також  В поліції розповіли жахливі подробиці її смерті

Так, російські Інтернет-продукти не підуть ні за день, ні за тиждень. Однак ускладнені умови взаємодії з ними будуть, поступово зменшувати їх долю, призведуть до переходу їх користувачів на західні або, українські продукти, що призведе до подальшої руйнації зв’язків із РФ та інтеграції України у світовий інформаційно-культурний простір.

За матеріалами:

http://patrioty.org.ua/society/nebezpeka-poruch-u-wsj-poiasnyly-sens-ukrainskoho-blokuvannia-vkontakte-ta-odnoklassnykov-174845.html

http://fakty.ictv.ua/ua/opinion/chomu-zaboronyly-vkontakti/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: