Українців хочуть зобов’язати платити щомісячну абонплату за газ

Завдяки новаціям можуть знизити основні тарифи на блакитне паливо. Через три місяці, із квітня 2016-го, в Україні хочуть запровадити обов’язкову абонплату для населення, яке споживає газ. Щомісячна плата за наявності газової плити становитиме 17 грн, а за наявності ще й газового котла – 29 грн.

im

Плата буде обов’язковою, навіть якщо споживач узагалі не користувався газом. Про таку ініціативу заявив голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв, пишуть Версії з посиланням на ТСН.

Він пояснив, що ця абонплата – за користування газовими мережами і ця норма прописана у новому законодавстві. Водночас обіцяють, що здешевшають основні тарифи на газ для населення, тобто з ціни приберуть складову “на перекачування”: за даними Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вона дорівнює 10,4% від “літньої” ціни (7,2 грн/куб. м), або 75 копійок.

Тобто газ має подешевшати до 2,85 грн/куб. м узимку (нині – 3,6 грн) і до 6,45 грн улітку. Абонплата передбачена законом “Про ринок газу”, який набрав чинності в жовтні цього року. “Абонплата – європейська практика. Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом (зараз 200 куб. м коштують 720 грн, а з абонплатою буде 599 грн). Але вдарить по кишені власників газових плит, які не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць не 21 грн/особу, а 38 грн”, – пояснив директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Джерело: versii.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: