Російські банки похитнулись на Прикарпатті

233278_1 (1)

18 березня Івано-Франківська обласна рада звернулася до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України і секретаря РНБО з вимогою запровадити санкції проти приватних компаній з російським капіталом та припинити діяльність українських підприємств на території держави окупанта. В першу чергу це стосується комерційних банківських установ з російським капіталом.

Проте, варто зазначити, що банк – це доволі хитра установа, там є, активи і пасиви.  Пасиви – це зобов’язання банку, переважно перед українськими фізичними та юридичними особами. Як тільки в банку виникають проблеми, – це автоматично призводить до того, що клієнти втрачають свої гроші. Як тільки починається процес ліквідації банку  – він поступово припиняє свою діяльність, і страждають в першу чергу вкладники. На жаль, таких прикладів за останні 2 роки було багато. Тому, якщо, прийнято рішення – а давайте закриємо банк, то він буде робити все, щоб гасити якомога довше свої зобов’язання перед вкладниками. Зрештою, його змусять щось заплатити, але це не буде так швидко як хочеться. У нас держава гарантує виплату вкладів, тобто, це буде означати закриття дірок російського банку за рахунок державних коштів.

Краще прийняти рішення, що в цих банках не можуть відкриватися нові угоди по вкладах фізичних осіб (депозити). Тобто, існуючі вклади є, а нових відкривати не можна. Таким чином, поступового зменшиться залежність від ситуації, далі – забороняється робота з фізичними особами.

Помилково думати, що можна просто вирішити закрити їх. Банк, по великому рахунку, це приміщення, фонди, ділова репутація. Вдасться лише забрати приміщення, більше нічого. Борги перед вкладниками теж потрібно буде гасити за рахунок цих приміщень. Тому, нічого там не виграти, якщо просто без продуманої стратегії закривати фінустанову. Витіснення російського фінансового капіталу з України, має бути продуманим, а не наскоком.

Читайте також  Синоптики розповіли, коли в Україну прийде тепла весна

Насправді, єдиний справді деєвий спосіб боротьби із російськими банками – широка інформкампанія із закликом не класти туди гроші й не кредитуватися там, переконати тисячі клієнтів російських банків не обслуговуватися там, по-іншому просто не вийде.

За матеріалами: http://www.ukrinform.ua/rubric-politycs/1980936-rosijski-banki-v-ukraini-biti-vitrini-zabirati-licenzii-ne-cipati.html

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: