Прем’єр Нідерландів попросив не поспішати з відмовою від асоціації з Україною

Прем’єр вказав депутатам, що негайний відгук підпису може призвести до того, що Нідерланди будуть виключені з переговорного процесу по Україні.

222329

В ході дебатів у парламенті Нідерландів опозиційні партії вимагають від Рютте негайно відкликати підпис під Угодою про асоціацію з Україною, посилаючись на результати референдуму, в ході якого більшість його учасників сказали “ні”. Однак прем’єр попросив почекати з цим рішенням і провести разом з главою МЗС Бертом Кундерсом переговори з ЄС. За його словами, у Брюсселі мають врахувати позицію жителів Нідерландів. В іншому випадку країна не буде ратифікувати документ, повідомляє телеканал NOS.

Рютте пообіцяв депутатам, що рішення з цього приводу буде прийнято до червня, а остаточна відповідь може бути відкладена у зв’язку з референдумом у Великобританії, жителі якої мають висловитися з приводу членства країни в Євросоюзі.

Прем’єр вказав депутатам, що негайний відгук підпису може призвести до того, що Нідерланди будуть виключені з переговорного процесу щодо українського питання.

Активними прихильниками відкликання підпису під угодою про Асоціацію виступили Соціалістична партія і націоналістична Партія Свободи, що прийшли на дебати з гаслом “Ні значить ні”. “Це буде прямий обман виборців, якщо уряд проігнорує результати референдуму”, – цитує лідера Партії Свободи Герт Вілдерс газета De Telegraaf.

За відгук підпису виступила в тому числі і опозиційна Християнсько-демократична партія, яка раніше виступала за співпрацю з Україною. Представник партії “Демократи 66” в ході дебатів зазначив, що необхідно поважати думку виборців, незважаючи на те, з яких причин вони сказали на референдумі “Ні”.

Представники проурядових партій у своїх виступах вказували на складність ситуації, враховуючи, що мова йде про міжнародну угоду. При цьому депутат від правлячої Народної партії за свободу і демократію Хан тен Брук вказав, що треба визнати той факт, що 70% жителів Нідерландів в принципі проігнорували референдум.

12 квітня виборча комісія Нідерландів оголосила офіційні результати референдуму, згідно з якими 61% його учасників виступили проти асоціацію ЄС з Україною. Явка склала 32,2% (при необхідних 30%).

Угода про асоціацію України з ЄС складається з семи частин. У ній прописані питання взаємної інтеграції Києва в простір Союзу, зокрема, у політичній, економічній та інших сферах. Політичний блок угоди був підписаний в березні 2014 року (зі сторони Києва документ підписав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк), а економічний — у червні того ж року. Цю частину угоди підписував вже президент України Петро Порошенко.

До теперішнього моменту документ схвалив Європарламент, Верховна Рада, а також всі країни – члени ЄС (включаючи Нідерланди). Однак остаточно документ набуде чинності після ратифікації радою Європейського союзу, який об’єднує 28 міністрів країн – учасниць ЄС.

Читайте також  Нагірний Карабах запровадив воєнний стан: Росія вже відреагувала

Джерело: http://ua.112.ua

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: