Депутати з’ясовують, скільки деревини вивезли з Прикарпаття. ВІДЕО

Депутат обласної ради від партії “ВОЛЯ” Михайло Якимчук затребував від начальника Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень інформацію щодо відправлених у 2016 році вагонів з карпатським лісом. Депутата цікавить обсяг відправленої деревини, місце її доставки та інформація про відправника.

03_464c9

З приводу численних звернень громадян, які регулярно фіксують факти перевезення заповнених вагонів із деревиною, які щодня курсують через івано-франківську залізничну станцію, Михайло Якимчук разом із громадськістю особисто навідався до  начальника Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень Ярослава Лучка, аби отримати вичерпну інформацію стосовно вагонів із  лісом.

За словами Ярослава Лучка, карпатський ліс з Івано-Франіквської області не вивозиться за межі України. Більше того, Івано-Франківська залізнична станція є тільки транзитною.

“Я авторитетно можу заявити, що жодного вагона лісу, зрубаного в Карпатах, з Івано-Франіквської області не вивозиться за межі України. У нас є тільки дві станції, які здійснюють відвантаження лісу на експорт, – це станції Берегомет та Сторожинець у Чернівецькій області. А все, що йде через Івано-Франіквськ, – це транзит”, – зазначив начальник Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень.

Однак щодня через Івано-Франківську залізничну станцію відправляється 130-150 вагонів із деревиною із південно-західної залізниці (територія Київської, Вінницької, Житомирської, Чернігівської, Хмельницької та частково в районах Сумської, Рівненської, Чернівецької, Черкаської, Полтавської та Тернопільської областей) у напрямку Румунії та інших країн. В одному вагоні вміщується приблизно 40 тонн, це є 50-52 куби деревини.

“Під порядкуванням нашої дирекції перебуває вся Івано-Франківська область, Чернівецька та частина Закарпатської. Основна маса лісу їде із південно-західної залізниці. Станом на сьогодні, 700 вагонів деревини перебувають на кордоні із Румунією з усієї України, а за  минулих півмісяця було 1400 вагонів лісу”, – підкреслив Лучко.

Більше того, вся деревина, яка прибуває на станцію, не перевіряється, залізничники фіксують тільки номер вагона, хто відправник і куди їде, адже, як зазначив Лучко, “наше діло везти, а не контролювати вантаж, за всі плани та дозволи відповідає Київ”. Начальник комерційного відділуВіктор Любинецький додав:

“Ми не спеціалісти в цьому, якщо нам представляється вантаж, ми його зобов’язані прийняти, в документах пише, що це за вантаж і якщо це не суперечить закону, ми його приймаємо та таксуємо. А ці та всі інші документи затверджуються митницею”.

З огляду на це Михайло Якимчук попросив Ярослава Лучка підготувати інформацію, скільки вагонів  карпатської деревини було відправлено з нашої області з січня 2016 року та на які станції. Всю цю інформацію керівництво Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень погодилось підготувати та оголосити на засіданні екологічної комісії, яке відбудеться в середу, 27 квітня, в залі засідань Івано-Франківської обласної ради.

Читайте також  За незаконну вирубку лісу житель Рожнятівщини понесе відповідальність

Джерело: http://kurs.if.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: