В анексованому Криму активно ширяться протестні настрої

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 85

Кримська громадська діячка, член Містобудівної ради Сімферополя Наталія Сердюкова про настрої на окупованому півострові, критику місцевої влади, недовіру до чиновників і підготовку регіону до курортного сезону.

Що спонукає Вас наживати собі недоброзичливців з високих кабінетів у небезпечній боротьбі за правду?

– Виховання і віра у вселенську справедливість, а ще люди, які мене оточують, які в мене вірять і підтримують. Я виросла в родині, де слова «честь», «совість», «Батьківщина», «взаємовиручка» та «обов’язок» не були порожнім звуком. Мій тато, Стецков Володимир Тимофійович, людина військова. «Колесили» ми з ним країною, жили і в Мурманську, і на Новій Землі, де тато у важких умовах виконував свій обов’язок захисника Батьківщини. Був на бойових завданнях у Сирії та Болгарії. Нагороджений медалями, цінними подарунками та грамотами за участь у бойових діях. Внесений до книги пошани частини Морських піхотинців. Ми завжди жили серед тих, хто чітко і ясно розумів, що таке обов’язок перед Батьківщиною і хто відповідальний за її безпеку.

Майдан. Спочатку я ридала перед телевізором, не відходячи ні на мить, і запитувала себе: що з нами відбувається? Невже тільки я розумію, до чого призведе це протистояння?

А потім Крим став російським. Я і моя сім’я вітали цю подію. З чим же ми зіткнулися, після того, як минула ейфорія перших радісних подій? Ми розчаровані тим, що і як робиться в Криму. Занадто багато було дано обіцянок і занадто мало вдалося втілити з того, що було анонсоване з високих трибун.

Те, що відбувається упродовж двох років, викликає подив і протест. Протестні настрої поширюються серед населення Криму і хвилею невдоволення може змити всі наші досягнення в «каналізаційний люк.

Читайте також  "Їм треба піти, або наші військові винесуть уперед ногами": Данілов відреагував на маневр ОПЗЖ у Раді

– Яка, на Ваш погляд, сьогодні найголовніша проблема в Криму? І чому?

– На мій погляд, головна проблема Криму – це стрімке зменшення довіри до керівництва Криму. Сумнівні кадрові призначення, відсутність ефективного адміністративно-господарського керівництва на місцях. Відсутність логістики. Безконтрольність. Кишенькова Громадська палата Криму, яка жодним чином не відображає думку активної частини населення і не захищає інтереси кримчан.

– Як Ви оцінюєте підготовку Криму до курортного сезону 2016 року?

– Негативно. Проект розпорядження Ради міністрів Республіки Крим про передачу пляжних територій у безоплатне користування муніципалітетам терміном до 1 листопада 2016 року вважаю, що запізнилися. Розпорядча дирекція міністерства майнових і земельних відносин Криму не змогла методично та якісно провести інвентаризацію пляжів і визначити їхні форми власності, а також провести оцінку для подальшого встановлення орендної плати.

Механізм передачі пляжів в безоплатне користування муніципалітетам не передбачає подальшу їх здачу в оренду третім особам. При цьому було вирішено, що пляжі, які були раніше закріплені за санаторно-курортними установами, мають залишитися такими і в цьому році.

На мій погляд, сезон буде провалений через те, що ми не зможемо виправдати очікування гостей Криму. І як би потім ми їх не запрошували, вдруге багато з них не повернеться.

Сервіс, ціни, санітарний стан міст і селищ Криму не відповідають європейським стандартам. Російський турист, який звик до певного стандарту, відпочиваючи за кордоном, зіткнеться із «совдепією» 90-х років і буде, м’яко кажучи, розчарований. Коли на сніданок у санаторії подають холодні пельмені, сир і вівсяну кашу – погодьтеся, що так давно люди вже не харчуються, не використовують норми СРСР. Ніде, тільки у нас.

– Наскільки зараз розвинене громадянське суспільство в Криму? Чи немає на нього тиску?

Читайте також  Митники перехопили посилку із 5,5 кг речовини для синтезу наркотиків, що прямувала до Калуша

– Є справжні патріоти, є люди, які борються самотужки з системою, які зневірилися у всіляких антикорупційних комітетах і об’єднаннях. Є «купки» групи громадських діячів, які об’єдналися в ім’я загальних цілей і досягнення результатів з питань, які цікавлять всіх. Зіткнулася я і з тими, хто лобіює свої інтереси, а на інше їм глибоко наплювати. Є хвиля псевдопатріотів з молодіжного середовища, яка штучно піднімається, напружена полеміка зі «старою» гвардією. З дальнім прицілом готують для себе і сьогоднішніх еліт забезпечену заслужену старість.

Все це добре і без мікроскопа видно: хто, навіщо і чому. Хто має вуха – почує, хто має очі – побачить. Громадянське суспільство формується і, загартовуючись, міцніє в процесі. Я тільки піщинка. Чи є тиск? Напевно, є. Але скоріше – небажання рахуватися з нами.

– Але Ви не боїтеся відкрито критикувати?

– Чи відчуваю я страх, коли виступаю з різкою критикою тих чи інших діячів? Вже ні. Перший раз було страшно. Це коли мені погрожували і погрози були неабиякі. Пообіцяли, наприклад, задушити, як Політковську в під’їзді за антикорупційну діяльність. Насправді, коли ти знаєш, що живий звідси не виберешся і померти доведеться кожному з нас – то стає не страшно. Я ж уже не молода дівчина і внутрішньо готуюся до того, що скоро повинна піти, я хочу прийти до Бога з меншим гріховним тягарем. Скажімо так, допомагаючи іншим, сподіваюся на милість Божу і поблажливість.

Тільки взаємодіючи й активно працюючи спільно, ми можемо отримати бажані результати. Разом зі мною працює чимало гідних і цілеспрямованих людей. Спасибі їм за це велике. Я людина з активною громадянською позицією. Я не входжу ні в яку партію чи об’єднання. Висловлюю свою точку зору в доступних ЗМІ, на сторінці в соцмережах, надаю посильну допомогу людям і входжу в коло тих, хто працює на благо Криму і майбутнього наших дітей.

Читайте також  “Якщо наш батько пoмрe, це ти винна, Мег”: зведена сестра Меган Маркл виступила з різкою заявою

Довідка: Наталія Сердюкова була заступником керівника регіонального відділення організації «Антикорупційне Бюро Республіки Крим» Сімферополя. Там познайомилася з усіма своїми однодумцями-громадськими діячами. Є членом Містобудівної ради м. Сімферополя

За матеріалами: http://ua.krymr.com

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: