Як правильно витягнути кліща

Витягнути кліща у людини можна багатьма способами. Але не всі з них безпечні, та й випадково витягнути можна лише половину кліща (в прямому сенсі цього слова), що вже дуже несприятливо позначиться на ситуації, в яку Ви потрапили.

kleschevoi_virysnyi_encefalit

Але давайте не будемо поспішати і дізнаємося про нашого “ворога” все по порядку. Кліщ не така вже й невинна павукоподібна комаха, але й смертельно бояться його не треба.

Як відомо, кліщі зазвичай живуть в лісових зонах, біля річок та озер, в папоротевих полях і інших схожих місцях. Якщо Ви вирішили прогулятися по таких місцях, то краще за все відразу убезпечити себе від нападу таких комах. Зробити це можна купивши спеціальний спрей або аерозоль в аптеці.

Кусаючи, кліщ як би вкручується в ваше тіло за принципом вкручування шурупа, причому за годинниковою стрілкою.

Якщо ж все-таки прийшовши додому Ви виявили кліща, то потрібно терміново вжити заходів. Слід дуже обережно витягувати кліща, оскільки саме головне не порвати його на частини, інакше голова кліща залишиться гнити в вашому тілі, як би це мерзенно звучало. Відразу ж можна відзначити, що якщо Ви підчепили дуже маленького кліща, то Вам доведеться не солодко. Зазвичай людина при укусі і при витягуванні кліща болю не відчуває, тому що в цей момент на область укусу діє спеціальне “знеболююче”.

Способи витягнути кліща в домашніх умовах

– Спробуйте викрутити кліща. Як вже було сказано вище, кліщ вкручується за годинниковою стрілкою, отже його треба викрутити в протилежному напрямку. Візьміться великим і вказівним пальцем за кліща і потихеньку викручуйте його (тільки не розірвіть його на частини). Якщо ж кліщ занадто малий, або Вам просто з якихось причин не хочеться торкатися до нього, то раджу скористатися пінцетом.

Читайте також  Як у казці! Де у Карпатах заховалося важкодоступне озеро з надзвичайно прозорою водою (фото)

– Намажте область, де сидить кліщ, чимось жирним, наприклад рослинною олією. Для кліща це буде діяти як задуха, він не зможе більше харчуватися і через деякий час сам вибереться назовні. Після такої процедури його можна буде витягти без особливих зусиль. (Є думка, що такий спосіб може навіть нашкодити людині. Справа в тому, що перед тим як вилізти назовні, він випускає отруйну рідину, що збільшує ризик зараження).

– Видалення за допомогою нитки. Вам потрібно зробити петельку на кліща. Накиньте нитку на кривдника і зробіть на ній пару оборотів так, щоб вийшла петелька. Як тільки ви захопили кліща, почніть потихеньку висмикувати його. Такий процес може зайняти кілька хвилин. Також не варто використовувати метод з ниткою, якщо кліщ занадто малий, оскільки захопити кліща буде фактично неможливо і ви тільки зіпсуєте собі нерви.
images
Після того як Ви витягли кліща тим чи іншим способом, настає питання: що ж з ним робити? Якщо Ви хочете звернутися в інфекційну лікарню, де проводять обстеження на предмет зараження, то візьміть кліща з собою, там уже з ним розберуться що робити. Якщо ж вам треба просто треба позбутися кліща, то спаліть його.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.