Cода підвищує кислотність у шлунку

— Печія замучила. Буває від усього — борщу, чаю і навіть білого хліба, — каже хмельничанин Тарас Мусієнко, 46 років. — Пігулки дорогі. Та й не дуже вони мені допомагають. Беру на кінчику ножа трохи соди, запиваю водою — стає краще.

завантаження

— Сода нейтралізує кислоту шлункового соку. Проте виділяє вуглекислий газ, що подразнює залози. І вони починають виділяти соляну кислоту. За годину-другу рівень кислоти у шлунку може стати вищим, ніж був. А чи потрібно це людині, яка і так страждає на підвищену кислотність? — каже гастроентеролог 52-річний Сергій Бондаренко. — Вуглекислий газ виділяється і збільшує об’єм шлунка. В медичній літературі описаний навіть випадок його розриву після прийому великої кількості соди.

— Ще такий нюанс — після прийому соди та її реакції з соляною кислотою в шлунку вивільняється іонізований натрій, що інтенсивно всмоктується в кровотік. Для людини з серцево-судинними недугами це небезпечно. Може стрибати тиск, заболіти серце.

Часто соду запивають молоком. Це порушує кислотно-лужний баланс і провокує появу каменів у нирках.

— Печію викликають газовані напої, жирні продукти, шоколад і солодощі. Небезпечні цитрусові, прянощі, міцні чай і кава. Не можна вживати ніякого ­алкоголю та смаженини. Пару тижнів слід посидіти на дієті: приготувати на пару нежирну їжу — відварне м’ясо й овочі. Не наїдатися на ніч. Слідкувати, щоб не було зайвої ваги. Бо на печію зазвичай страждають гладкі чоловіки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.