15 альтернатив Криму на материковій Україні

Зараз так склалася ситуація, що жителі України, які раніше їздили відпочивати в Крим, тепер їхати туди не хочуть.

alternativa-krymu-shpytsi-2

Не будемо тут зупинятися на причинах, що впливають на їх рішення. Замість цього ми розглянемо, куди може відправитися людина, що збирається замість Криму відвідати який-небудь інший регіон України. Ми зробимо наступне: візьмемо ряд кримських визначних пам’яток і спробуємо знайти їм альтернативи серед об’єктів туризму материкової України, пишеЕнциклопедия странствий.

Якщо людина, відправляючись на відпочинок (або в турпохід), хоче просто побувати в якихось цікавих місцях, то тут і з’являються різні варіанти, які ми будемо розглядати нижче.

Ми будемо шукати об’єкти, що мають більшу або меншу схожість з кримськими, і при цьому досить цікаві для того, щоб їх відвідати.

Отже, приступаємо. Нижче йде перелік об’єктів, згрупованих попарно: об’єкт Криму – знайдена альтернатива.

1. Генуезька фортеця (Крим) – Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область)

Генуезька фортеця (м.Судак) – це найбільша і найкраще збережена фортеця Криму, що користується заслуженою популярністю серед туристів. Вона була побудована генуезцями в 1371-1469 роках. Розташовується на Фортечний горі, що круто піднімаються над морем на висоту 157 м.

Генуэзская крепость

Генуезька фортеця. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Кам’янець-Подільська фортеця (м.Кам’янець-Подільський Хмельницької області) – практично ровесниця Генуезької. Її побудували литовські князі Коріатовичі в кінці 14 ст. А перша письмова згадка про фортецю датується 1374 роком. Фортеця добре збереглася і так само, як і Генуезька, дуже популярна у туристів.

Звичайно, поряд з Кам’янець-Подільською фортецею немає ні моря, ні високої гори. Але розташована вона в місці набагато більш унікальному: на краю каньйону річки Смотрич. Смотрицький каньйон є геологічною пам’яткою природи державного значення. Він досить довгий і має стрімкі стіни висотою до 50 м. В межах міста каньйон робить петлю, що утворить півострів, на якому і знаходиться Старе місто. У давнину пройти в місто можна було тільки по вузькому перешийку з мостом, для охорони якого і була побудована фортеця.

Каменец-Подольская крепость
Кам’янець-Подільська фортеця. Автор фото – Андрій Лунячек

Смотричский каньон
Смотрицький каньйон. Автор фото – Андрій Лунячек

2. Воронцовський палац (Крим) – Шарівський палац (Харківська область)

Мабуть, найвідомішим палацом Криму є що знаходиться в Алупці Воронцовський палац. Він був побудований в 1828-1848 роках і був літньою резиденцією графа Михайла Семеновича Воронцова. Палац оточений парком – пам’яткою садово-паркового мистецтва.

Воронцовский дворец
Воронцовський палац. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

В якості альтернативи Воронцовському палацу пропонуємо відправитися в Харківську область і відвідати набагато менш відомий Шарівський палац (с. Шарівка). Шарівський палац – ровесник Воронцовського: заснований на початку 19 ст. поміщиком Ольховським, потім в кінці 19 ст. придбаний «цукровим королем» Леопольдом Кенігом і частково перебудований. Палац оточений ландшафтним парком.

Шаровский дворец
Шарівський палац. Автор фото – Андрій Лунячек

3. Херсонес (Крим) – Ольвія (Миколаївська область)

На березі однієї з бухт Севастополя знаходяться широко відомі руїни давньогрецького міста Херсонес. Він був заснований в 5 столітті до н. е. До нинішнього часу збереглися фундаменти і фрагменти стін будівель тих часів.

Херсонес
Херсонес. Джерело фото: https://www.flickr.com/photos/alexxx-malev

У Миколаївській області є руїни давньогрецького міста Ольвія, трохи більш давнього, ніж Херсонес (Ольвія заснована в 6 столітті до н. Е.). Місто розташовувався на березі Дніпро-Бузького лиману. Зараз на цьому місці можна бачити стіни і фундаменти стародавніх споруд.

Ольвия
Ольвія. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

4. Свято-Успенський монастир (Крим) – Святогірська лавра (Донецька область) + Галицький Свято-Миколаївський монастир (Чернівецька область)

Свято-Успенський монастир (м Бахчисарай) – один з найбільш великих і найбільш відомих монастирів Криму. Він був заснований візантійськими ченцями у VIII ст. Монастир знаходиться в дуже мальовничій ущелині і має як наземні споруди, так і печерні приміщення. Зазвичай монастир відвідують в ході екскурсії в розташоване поруч печерне місто Чуфут-Кале.

Пещерный монастырь в Бахчисарае
Печерний монастир в Бахчисараї. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

В якості альтернативи запропонуємо відразу два об’єкти. Перший – це Святогірська лавра (м Святогірськ Донецької області). Вона є одним з найбільших монастирів України (в Україні всього три лаври). Перші ченці оселилися в цих місцях в 14-15 ст. А перша згадка про монастир датується 1624 роком.

Монастир розташований в мальовничому місці – крейдяних горах, що піднімаються на висоту близько 100 м над річкою Сіверський Донець. Крім наземних будівель є і безліч печерних приміщень, вирубаних всередині крейдяної скелі і з’єднаних довгими коридорами. Пройти по крейдяним коридорах і оглянути підземні приміщення можна в ході екскурсії.

Читайте також  Прийшла біда, звідки не чекали: Крим на порозі смертельної катастрофи

Святогорская лавра
Святогірська лавра. Автор фото – Андрій Лунячек

Подземные меловые коридоры в Святогорской лавре
Підземні крейдяні коридори в Святогірській лаврі. Автор фото – Андрій Лунячек

Другий «альтернативний» монастир – це Галицький Свято-Миколаївський монастир (поблизу с. Галиця Чернівецької області). Він набагато менш відомий, але не менш привабливий. Монастир почав будуватися в 4-12 ст. (За різними джерелами). У 13 ст. він вже згадується як «Галицький скит».

Монастир розташований на високому скелястому березі Дністровського водосховища на висоті близько 120 м над рівнем води і оточений приголомшливими пейзажами. На території монастиря є, крім наземних, ще й 20 печерних приміщень. Найбільша печера має 8 м в довжину, 4 м в ширину і 3,5 м у висоту.

Галицкий пещерный монастырь
Галицький печерний монастир. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Галицкий пещерный монастырь
Галицький печерний монастир. Джерело фото: https://uk.wikipedia.org

5. Печерне місто Ескі-Кермен (Крим) – скелі Довбуша (Івано-Франківська область) + печерний монастир в Розгірче (Львівська область)

Одна з унікальних пам’яток Криму – печерні міста. Розглянемо одне з найбільш вражаючих печерних міст – Ескі-Кермен. Воноін цікаве великою кількістю печер – близько 400 печерних приміщень. Ескі-Кермен засноване в VI ст., а його розквіт припав на 12-13 ст.

Пещерный город Эски-Кермен
Печерне місто Ескі-Кермен. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Об’єктів, подібних кримським печерних міст, в усьому світі дуже мало. Але ми спробуємо знайти хоча б щось, віддалено на них схоже.

Перший альтернативний об’єкт – скелі Довбуша біля села Бубнище Івано-Франківської області. Вони являють собою скельні останки до 80 м заввишки. Тут прокладено скелелазні маршрути різних категорій складності.

У цьому місці у 2 ст. виник невеликий скит, трохи пізніше – сторожова фортеця, що існувала до 16 ст. А в 17-18 ст. тут розташовувалася база народних месників-опришків. Скельно-печерний комплекс включає в себе вал, рів, колодязь, три печери і сліди наземних будівель.

Скалы Довбуша
Скелі Довбуша. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Другий альтернативний об’єкт знаходиться порівняно недалеко. Це – печерний монастир біля села Розгірче Львівської області. Він побудований, ймовірно, в 13-14 ст., А перші згадки про монастир відносяться до 15 ст.

Печерний монастир має три печери і складається з двох поверхів. На першому поверсі знаходяться дві печерні кімнати, на другому поверсі – одна кімната.

Пещерный монастырь в Розгирче
Печерний монастир в Розгірче. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Пещерный монастырь в Розгирче
Печерний монастир в Розгірче. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

6. Пляж в Євпаторії (Крим) – пляж в Лазурному (Херсонська область)

Багато з тих, хто побував у Криму, відвідували чудові піщані пляжі великого міста-курорту Євпаторії. Де ж ще ми можемо знайти щось подібне?

Пляж в Евпатории
Пляж в Євпаторії. Джерело фото: http://krym-puteshestvie.for-you.co.ua

На щастя, за відповіддю далеко ходити не треба. У сусідній з Кримом Херсонській області є великий курортне селище з красивою назвою – Лазурне. Піщані пляжі Лазурного (а також примикаючий до нього острів Джарилгач) нічим не поступаються євпаторійським.

Пляж в Лазурном
Пляж в Лазурному. Автор фото – Андрій Лунячек

7. Бухта в Балаклаві (Крим) – урочище Чапля (Хмельницька область)

Одним з найкрасивіших і незвичайних природних утворень Криму є Балаклавська бухта. Це вузька звивиста морська затока, що виникла на місці тектонічного розлому. Довжина бухти – 1,5 км, а її ширина – 45-400 м. Бухта оточена мальовничими скелястими берегами і з давніх часів служила військовою базою і морським портом.

Бухта в Балаклаве
Бухта в Балаклаві. Автор фото – Андрій Лунячек

В якості альтернативи розглянемо урочище Чапля в Хмельницькій області. Воно являє собою нижню частину річки Тернава, затоплену водами Дністровського водосховища. В результаті утворилася довга (5 км) і вузька (150-200 м) затока, що петляє подібно до норвезьких фіордів між крутими берегами, що підносяться на 100-150 м над водою.

Урочище Чапля
Урочище Чапля. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

8. Гора Роман-Кош (Крим) – гора Говерла (Івано-Франківська та Закарпатська області)

Найвища гора Криму – це гора Роман-Кош (1545 м). Вона знаходиться на території заповідника і, на жаль, закрита для відвідування. Тому всі відомі випадки потрапляння на Роман-Кош – це випадки нелегального проникнення на територію заповідника.

Кажуть, що з гори відкриваються досить непогані види, але я не та людина, яка буде пробиратися на гору подібно партизану, тому на Роман-Кош я не ходив. Можливо, в район гори існують автомобільні екскурсії в супроводі працівників заповідника, але якщо вони і є, то коштують досить дорого.

Читайте також  Весь будинок у квітах, мати ридає біля трун: знайшли мертвими двох братів

Вершина горы Роман-Кош
Вершина гори Роман-Кош. Джерело фото: https://en.wikipedia.org

Альтернатива Роман-Кошу буде більш ніж гідна. Це Говерла – найвища гора України, що знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Її висота – 2061 м, що відчутно перевищує висоту Роман-Коша. Говерла відкрита для відвідування всіма бажаючими. Потрібно тільки на вході в заповідник заплатити невелику суму.

Пейзажі навколо Говерли приголомшливі – гори, вкриті дикими хвойними лісами з високими ялинами, у верхній частині змінюються субальпійською рослинністю – чагарниками і карликової сосною. Недалеко від Говерли знаходиться найвищий водоспад Українських Карпат – Прутський (висота – 80 м).

Говерла
Говерла. Автор фото – Андрій Лунячек

9. Гора Демерджі (Крим) – гора Шпиці (Івано-Франківська область) + Актовський каньйон (Миколаївська область)

Гора Демерджі знаходиться поблизу Алушти – одна з найкрасивіших (якщо не найкрасивіша) гір Криму. Вона досить висока (1239 м), але найголовніше – на її схилах є безліч химерних кам’яних фігур. Це – популярна серед туристів Долина привидів.

Демерджи
Демерджі. Автор фото – Андрій Лунячек

Демерджи, скалы в Долине привидений
Демерджі, скелі в Долині привидів. Автор фото – Андрій Лунячек

Одна з альтернатив Демерджі – це гора Шпиці в Івано-Франківській області. Вона більш висока (1863 м) і теж має на схилі безліч химерних скельних виступів. Але, на відміну від Демерджі, ці скелях не округлі, а незграбні або ж загострені. Ці кам’яні «спиці» і дали назву горі.

Скалы на горе Шпицы
Скелі на горі Шпиці. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Шпицы. Скалы в тумане
Шпиці. Скелі в тумані. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Скалы на горе Шпицы
Скелі на горі Шпиці. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Друга альтернатива – це не гора, а каньйон. Актовський каньйон (с. Актове Миколаївської області) має безліч скель, дуже схожих за зовнішнім виглядом на скелі з розташованої на схилі Демерджі Долини привидів.

Скалы в Актовском каньоне
Скелі в Актовському каньйоні. Джерело фото: http://www.risk.ru/blog/11915

10. Печера Кизил-Коба (Крим) – печера Оптимістична (Тернопільська область)

Найбільша печера Криму – це печера Кизил-Коба (або Червона). Її довжина – 25 км, а площа – 64000 м2 (або 0,064 км2). Печера включає 6 поверхів. У ній є підземна річка, озера, водоспади, сифони і сталактити (довжина найбільшого – 8 м). Довжина деяких залів 70-80 м, а висота – до 145 м.

Пещера Кизил-Коба
Печера Кизил-Коба. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Альтернативу Червоній печері запропонуємо не менш гідну. Це – печера Оптимістична в Тернопільській області. Вона є найбільшою печерою України та п’ятою по довжині печерою світу (до недавнього часу вважалася другою за довжиною в світі). Довжина печери – 232 км, а її площа – 2 км2.

Печера Оптимістична – найдовша гіпсова печера світу. Вивчення такої довгої печери – важке завдання. Для її полегшення під землею діють 15 базових таборів, один з яких має 50 спальних місць, великий запас питної води і кухонне приладдя. У печері є безліч красивих сталактитів і геліктитів.

Пещера Оптимистическая
Печера Оптимістична. Джерело фото: http://vezdehod-tour.com.ua

Пещера Оптимистическая
Печера Оптимістична. Джерело фото: http://yarejka.livejournal.com

11. Озеро в Зеленогір’ї (Крим) – озера Догяска і Бребенескул (Закарпатська область)

Більшість озер в Криму – штучного походження. Тим не менш, деякі з них дуже красиві. На мене справило велике враження озеро в селі Зеленогір’я. Воно виглядає просто приголомшливо завдяки бірюзового кольору водам і оточуючим його красивим горам.

Озеро в Зеленогорье
Озеро в Зеленогір’ї. Автор фото – Андрій Лунячек

Кілька красивих озер льодовикового походження знаходяться високо в горах Закарпаття. Таке, наприклад, озеро Догяска, розташоване на хребті Свидовець на висоті 1577 м в льодовиковому цирку, утвореному горами Догяска (тисяча сімсот шістьдесят один м) і Геришаска (тисяча сімсот шістьдесят-два м). Ці дві вершини піднімаються над озером вертикальної 200-метровою стіною.

Озеро Догяска
Озеро Догяска. Автор фото – Андрій Лунячек

Не менш мальовничим є і найбільш високогірне озеро України – Бребенескул. Воно знаходиться на висоті 1801 м на схилі хребта Чорногора в льодовиковій ущелині між горами Гутин Томнатик (2016 м) і Бребенескул (2035 м). Чиста вода озера і сувора краса субальпійській рослинності навколо нього нікого не залишать байдужим.

Озеро Бребенескул
Озеро Бребенескул. Автор фото – Андрій Лунячек

12. Водоспад Учан-Су (Крим) – Прутський водоспад (Івано-Франківська область)

Найвищий водоспад Криму – це водоспад Учан-Су (98 м). Він знаходиться поблизу Ялти. Велика висота водоспаду і близькість великого курорту забезпечують Учан-Су високу популярність. Однак є у нього один мінус: справжню міць водоспаду можна побачити тільки ранньою весною, коли в горах тане сніг, або після сильного дощу. А починаючи з травня і до осені водоспад досить слабкий, аж до декількох тонких цівок в середині спекотного літа.

Читайте також  Всього чотири людини в світі: 23-річна Яна з Києва померла від рідкісної хвороби. Була такою красивою

Водопад Учан-Су
Водоспад Учан-Су. Автор фото – Святослав Яровий

В якості альтернативи запропонуємо відвідати найвищий в Українських Карпатах Прутський водоспад. Його висота трохи менше – 80 м. Зате потік води в Прутському водоспаді завжди досить сильний, навіть влітку в спеку. Прутський водоспад знаходиться біля найвищої гори України – Говерли, і оточений дикою природою і приголомшливими пейзажами.

Прутский водопад
Прутський водоспад. Автор фото – Андрій Лунячек

13. Водоспад Джур-Джур (Крим) – Водоспад Вчелька (Житомирська область)

Поговоримо про найбільш потужні водоспади. Головний показник потужності водоспаду – не висота, а ширина, так як саме від ширини водоспаду залежить, наскільки великий проходить через нього обсяг води.

Найпотужніший водоспад Криму – Джур-Джур, який знаходиться поблизу села Генеральське. Висота водоспаду – 15 м, а його ширина – 5 м. Навіть жарким літом водоспад має досить сильну і широкий струмінь. Джур-Джур дуже популярний у туристів з-за своєї потужності, ефектного зовнішнього вигляду і близькості населеного пункту, що полегшує шлях до водоспаду.

Водопад Джур-Джур
Водоспад Джур-Джур. Джерело фото: https://commons.wikimedia.org

Як альтернатива Джур-Джуру у нас виступить маловідомий водоспад Вчелька, що знаходиться недалеко від Житомира. Це, мабуть, найпотужніший водоспад України. Його висота – 10 м. Але головне – це його ширина, яка досягає 40 м. Жоден інший водоспад України не зрівняється по ширині з водоспадом Вчелька. Водоспад цікавий не тільки сухими цифрами, а й вражаючим зовнішнім виглядом.

Водопад Вчелька
Водоспад Вчелька. Джерело фото: http://io.ua/15095062p

Водопад Вчелька
Водоспад Вчелька. Джерело фото: http://io.ua/15095415p

14. Каньйон Кучук-Карасу (Крим) – урочище Окунь (Хмельницька область)

Один з популярних у туристів об’єктів Криму – це каньйон Кучук-Карасу (Кок-Асан), що знаходиться поблизу села Поворотне. Багато в чому він подібний до решти кримських каньйонів, але має і свою родзинку – в каньйоні знаходяться чотири досить великих водоспади, кожному з яких екскурсоводи придумали свою власну назву (назви не історичні, а суто екскурсійні, тому я їх не запам’ятовував).

Каньон Кучук-Карасу
Каньйон Кучук-Карасу. Автор фото – Андрій Лунячек

Водопад в каньоне Кучук-Карасу
Водоспад в каньйоні Кучук-Карасу. Автор фото – Андрій Лунячек

У Хмельницькій області між селами Китайгород і Демшин є не менш цікавий об’єкт – урочище Окунь. Воно виглядає як справжнісінький каньйон з крутими схилами і численними скелями. Крім того, в урочищі знаходяться два великих водоспади і безліч дрібних.

Урочище Окунь
Урочище Окунь. Автор фото – Андрій Лунячек

Водопад в урочище ОкуньВодоспад в урочищі Окунь. Автор фото – Андрій Лунячек

15. Великий каньйон (Крим) – Буцький каньйон (Черкаська область) + Актовський каньйон (Миколаївська область)

Найбільш відомим каньйоном Криму є Великий каньйон. Названий він так неспроста. Великий каньйон Криму – це вражаючий розлом гірських порід, що має при невеликій ширині (місцями до 2-3 м) відчутну глибину (до 300 м). Довжина каньйону – близько 3 км. По дну каньйону протікає річка Аузун-Узень, що утворює безліч невеликих водоспадиків.

Большой каньон Крыма
Великий каньйон Криму. Автор фото – Андрій Лунячек

Альтернативою Великого каньйону може служити ряд дуже цікавих каньйонів у степовій частині України. Один з них – Смотрицький каньйон – ми вже згадували, розповідаючи про Кам’янець-Подільської фортеці. Зараз розглянемо ще два каньйону – Буцький і Актовський.

Буцький каньйон знаходиться в Черкаській області поруч з селом Буки. Він має довжину 2,5 км і глибину близько 30 м. Серед стрімких стін каньйону тече річка Гірський Тікич. На вході в каньйон річка скочується з двометрової брили граніту, утворюючи водоспад Вир.

Букский каньон
Буцький каньйон. Автор фото – Яна Лунячек

Актовський каньйон знаходиться біля села Актово Миколаївській області. Глибина каньйону – 50 м. Його стіни утворені гранітно-базальтовими скелями, деякі з яких досягають 125 м у висоту. Крім того, що сам каньйон являє собою вражаючий розлом посеред степу, так ще й скелі каньйону самі по собі дуже мальовничі (про що я вже писав раніше, порівнюючи їх з Долиною привидів на горі Демерджі).

Актовский каньон
Актовський каньйон. Джерело фото: http://lifeonwheels.in.ua

От і все! Сподіваюся, описані тут пам’ятки не залишили вас байдужими. Наостанок побажаю побільше подорожувати і бачити цікаві і гарні місця не на чужих фотографіях, а своїми власними очима.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.