Селфіманія: вплив селфі на людину, про який Ви не знали

Сьогодні смартфони замінюють для сучасної людини і записну книгу, і комп’ютер, і відеокамеру, і навіть фотоапарат. Багато підлітків вже не можуть прожити і одного дня, щоб не сфотографувати себе. Цьому процесу дали назву – “селфі”. Психологи стверджують, що селфимания погрожує психічному здоров’ю підростаючого покоління.

Dollarphotoclub_59778861-e1449568377558

 

Раніше кожен знімок був подією, яка ретельно готувалася, щоб помістити усе бажане в 36 кадрів плівки. Фотографії, зняті на телефон, рідко потрапляють в альбоми, при цьому втрачаючи свою цінність. Відбувається девальвація цінності знімків. Як впливає селфі на психіку людини? Чим небезпечна селфімания?

Каким життєвим процесам заважає селфимания?

Масове і часто бездумне фотографування усього призводить до того, що людина не пам’ятає про те, що відбувається навколо нього. У Гарвардському університеті психологом був проведений експеримент, в якому студентів привели в музей і попросили їх запам’ятати експонати. При цьому було дозволено користуватися будь-якою технікою. При оцінці результатів з’ясувалося, що ті студенти, які не фотографували в музеї, запам’ятали набагато більше експонатів, ніж ті, хто фотографував їх. Студенти, які дивилися на експонати своїми очима, запам’ятали не лише зовнішній вигляд, але і усі деталі, а також історію мистецтва.

Чим загрожує розвиток селфимании:

– Небезпека селфимании для стосунків в сім’ї і колективі;

– Небезпека для фізичного здоров’я;

– Небезпека для психічного здоров’я з розвитком відхилень в психіці;

– Розвиток нарцисизму, що впливає на стосунки з оточенням.

– Яку небезпеку несе розвиток селфимании?

За останні роки селфимания набрала оберти. Селфі роблять не лише знаменитості, але і чиновники, прості робітники, студенти і навіть школярі. Такий спосіб самомилування, за словами психологів, зовсім не нешкідливий.

Вчені-психологи стверджують, що селфи є різновидом нарцисизму і відноситься до психологічних відхилень. Селфіманія призводить до проблем як на роботі, так і в сім’ї. Захоплення своєю персоною не проходить безслідно в стосунках з колегами, близькими людьми і членами сім’ї, переходячи в залежність.

Читайте також  У Франківську на міському озері шукають людину

Люди витрачають багато часу на те, щоб зробити “вдале” селфі, викладають знімки в соціальні мережі і чекають обговорення і позитивних коментарів. У реальності помічено, що до селфиману оточення починає відноситися інакше із-за нескінченного потоку фотографій в соціальних мережах.

Селфіманія може призводити до сумних наслідків. Так, підліток з Англії намагався покінчити життя самогубством із-за невдалого селфи. Студент робив селфі з самого ранку, знімаючи до 80 знімків тільки за одно ранок. Поступово підліток став бачити в цьому свій сенс життя.

Який психологічний розлад розвивається на фоні селфіманії?

Психіатри стверджують, що на тлі погіршення психічного розладу з’являється тілесна дисморфофобія із-за селфіманії. Тілесна дисморфофобія є розладом, при якому людина сильно стурбована своїм зовнішнім виглядом і тілом, переживає почуття тривоги із-за його дефектів або особливостей. Частіше недоліки знаходять в собі підлітки, і бачать вони їх частенько в знімках. Психіатри заявляють, що з появою селфі і розвитком селфимании подвоїлася кількість пацієнтів з тілесною дисморфофобією.

Таким чином, одержимість селфі на сьогодні є психологічним розладом під назвою селфіманія. Перша стадія захворювання встановлюється, якщо людина робить близько трьох фотографій в день без публікації в соціальні мережі, друга стадія визначається, коли людина робить і публікує близько шести знімків в день.

Селфіманії більше схильні люди з истероидной акцентуацією характеру, тобто, жінки. Саме жінкам властиво демонстративна поведінка, що пов’язано з бажанням подобається чоловікам.

Психологи стверджують, що своєчасно надана психологічна допомога зможе запобігти подальшому поширенню селфіманії і розвиток психологічних проблем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.