Мати померлої дитини: «Коли донька синіла і несамовито кричала, в реанімації розставляли нові ліжка»

Фото з сімейного архіву. На фото: мати Юлія Зінчук-Карповіч та її діти Тетянка і Дмитрик

Трагедія сталася на світанку 27 жовтня у Волинській обласній лікарні. 9-місячна Тетянка, після кількагодинних несамовитих мук померла у реанімації. Лікарі лише встигли діагностувати у дитини – менінгіт. Кажуть, врятувати можна було, проте дитя до них потрапило надто пізно. До того, майже дві доби, дівчинка пролежала у Ковельській районній лікарні. Саме медиків цього закладу батьки дитини звинувачують у її смерті. Вони уже звернулися в прокуратуру.

– Я не кровожерна, моєї дитини і так уже не повернеш, лише хочу, аби ці, з дозволу сказати, лікарі, не загубили життя інших дітей, – зізнається кореспонденту PRESS-ЦЕНТР мама дівчинки Юлія Зінчук-Карповіч. – Вони не лікували моєї дитини, а лише пришвидшили її смерть.

Тетянка була другою і дуже бажаною дитиною у сім’ї, де вже підростає 7-річний Дмитрик. Судячи із фото Юлії у соцмережах, вони з чоловіком і старшим синочком дуже чекали народження донечки. Проте щастя не було тривалим.

26 жовтня надвечір у Тетянки піднялася температура. Збити її не вдавалося, до того ж почалася блювота. Спочатку батьки подумали, що в малюка ріжуться зуби і саме через це дитина нездужає. Однак за якийсь час температура раптово впала до 35,5 градусів, тож батьки вирішили не ризикувати і викликали «швидку».

– Нас привезли в інфекційне відділення Ковельської районної лікарні, – витираючи сльози, розповідає Юлія. – Вже була майже перша година ночі. Черговий лікар Юхим Коц чомусь вирішив не брати у дитини жодних аналізів. Сказав, що черговий лабораторії не бере слухавку, напевно, спить, а будити він його не буде. Мала була дуже бліда, сонлива, з низькою температурою тіла. Отож, без аналізів, лікар призначив крапельницю та якийсь укол. Який саме – не сказав.

Читайте також  Прикарпатські рятувальники не допустили до купання нетверезих громадян

Заледве дочекавшись ранку (а протягом ночі, каже Юлія, в палату до неї з дитиною заходила лише медсестра), Тетянці, у якої знову була висока температура, дали жарознижуючий препарат та знеболююче.

– Вона усю ніч плакала і зовсім не спала, а о 7 ранку їй вкололи анальгін з димедролом і дали «Ібупрофен»! – говорить жінка.

За кілька годин, каже мати, лікар-інфекціоніст, знову ж таки без жодних аналізів, призначив дитині антибіотик і наказав зробити УЗ-обстеження серця, голови, кардіограму та рентген. Після цього у дитини почали синіти ручки, ніжки, губи. Далі ще були кардіолог, невропатолог та вони теж нічого серйозного не помічали. Лише припустили, що у малюка, ймовірно, ускладнення після інфекції, інтоксикація організму.

– Я благала: відвезіть нас в Луцьк, в обласну лікарню, ви ж бачите – дитина вмирає, та вони навіть слухати не хотіли! – продовжує Юлія. – Аби мене заспокоїти, перевели нас в реанімацію. Одягли дочці кисневу маску, яка була призначена для дорослої людини, завелика і за будовою не підходила. Я змушена була увесь час її притримувала рукою на обличчі доньки. А в реанімацію якраз нові ліжка привезли, і лікарів більше цікавила ця «гуманітарка», ніж хвора дитина.

Далі впродовж дня знову були безкінечні крапельниці та уколи. Лікарі монотонно повторювали, що з дитиною усе гаразд, хоча остаточного діагнозу встановити так і не могли. Ввечері малюк несамовито кричав, махав ручками та ніжками, проте медики побачили у цьому добрий знак – іде на поправку (пізніше з’ясувалося, що дитя плакало від сильного болю). Лише близько опівночі, не витримавши дитячого крику, в райлікарню викликали реанімаційну «швидку» із Луцька.

Читайте також  Біля кордонів України зафіксовано скупчення російської важкої техніки (мапа)

– Коли лікарі з області побачили мою дитину, то жахнулися, – каже Юлія. – Вони задали перше питання: чому дитину не зігрівають? Ручки і ніжки були сині, всю дорогу до обласної лікарні медики в кареті «швидкої» зігрівали дівчинку півтора літровою пляшкою з теплою водою, розтирали ручки і ніжки. Вони моментально поставили діагноз – менінгіт і були просто вражені халатністю ковельських колег.

Проте усі реанімаційні дії уже були марними. О п’ятій ранку 28 жовтня у Маленької Тетянки вперше зупинилося серце. Тоді мадикам вдалося врятувати дівчинку. Проте за три години її таки не стало.

– Смерть моєї дитини пришвидшили невропатолог Леся Гончарова і реаніматолог Андрій Гуска, – вважає Юлія. – Аби їх покарати, ми уже звернулися в районну міліцію, прокуратуру, а також написали листа в Міністерство охорони здоров’я. Я не хочу, щоб ці лікарі і надалі вбивали дітей.

Головний лікар Ковельської центральної районної лікарні Олег Самчук будь-які коментарі щодо смерті дитини давати відмовився:

– У нас зараз працює слідча комісія, проводиться службова перевірка. Усі коментарі – згодом.

За словами матері померлого малюка Юлії Зінчук-Карповіч, лікар- невропатолог Леся Гончарова наразі в лікарні не з’являється.

До речі, днями схожий трагічний випадок стався і в Рівному. В Рівненській обласній дитячій лікарні теж від інфекційного захворювання помер 5-річний хлопчик.

За словами батьків, дитина цілий день бавилася на вулиці та надвечір у нього почав сильно боліти живіт і підвищилася температура. Коли «швидка» Миколку разом з батьком привезла до лікарні, то у медиків не було часу його оглядати – усі поспішали на нараду. Лише дали градусник, аби поміряти температуру і воду з оцтом для обтирання.

Читайте також  Жінка порізала ножем трьох своїх дітей

– Заборонили їсти і пити, сказали, що то, можливо, апендицит, а він увесь час пити просив, аж рученята тягнув, бо ж температура була висока, – говорить бабуся дитини пані Ганна. – Дитя згоріло на очах, а лікарі нічого абсолютно не робили, тільки з кабінету в кабінет бігали!

О пів на восьму ранку Миколка помер у батька на руках. У свідоцтві про смерть хлопчика вказали причину –ГРВІ. Батьки дитини вважають, що винні у всьому лікарі. Зараз збирають документи, аби позиватися до правоохоронних органів.

Мирослава ЯРЕМКІВ.

Джерело

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: