Старт “битви століття”: Трамп і російські хакери проти Клінтон

Демократи та республіканці офіційно визначились із тим, що у фіналі за крісло президента битимуться Хілларі Клінтон та Дональд Трамп.Цими днями в американському місті Філадельфія вирували пристрасті не гірші за ті, які ми спостерігаємо на вітчизняному політичному полі бою.

Там відбувся з’їзд Демократичної партії, на якому Хілларі Клінтон затвердили офіційним кандидатом в президенти на перегонах. День голосування призначено на 8 листопада 2016 року.

Невдале повстання

Офіційне висунення кандидата від Республіканської партії відбулося на її з’їзді минулого тижня. Ним прогнозовано став мільярдер Дональд Трамп. За всіма ознаками, його команда планує примирення з Росією.

Він кілька разів висловлював симпатію щодо Путіна та закликав до розпуску НАТО. Щодо України він говорив небагато, але те, що він казав мало надихає. Зокрема, він вважає, що допомагати повинні не США, а Німеччина та решта країн Європи.

Крім того, як з’ясував “Голос Америки”, саме завдяки людям Трампа з програми республіканців зникла фраза про надання Україні летальної зброї.

Тож не дивно, що кремлівська пропаганда зараз переконує росіян в тому, що Трамп — “свій хлопець”.

Дональд Трамп

Трамп виголошує програмну промову.

Висуненню мільярдера передувала спроба внутрішньої революції у республіканців. Делегації від приблизно десятка штатів намагалися на з’їзді змінити правила, що дозволило б висунути кандидатом не Трампа, а, наприклад, одного з його головних конкурентів Теда Круза.

Супротивники Трампа вимагали дозволити їм голосувати “по совісті”, а не за того кандидата, який переміг в їхньому штаті на праймеріз (а це в більшості випадків був Трамп).

Прихильникам Трампа і його команді вдалося приборкати бунт.

Мільярдер виголосив програмну промову, в якій пообіцяв вирвати з коренем злочинність, побудувати стіну на кордоні з Мексикою, перемогти “Ісламську державу”, омолодити економіку та взагалі повернути країну до “закону й порядку”.

Читайте також  ІВАНКА ТРАМП: ТОП-5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ДОНЬКУ НОВООБРАНОГО ПРЕЗИДЕНТА США

Болісний удар по кандидату зробила його власна дружина, колишня модель Меланія Трамп. Уродженка Словенії та громадянка США з 2006 року скопіпастила цілі абзаци своєї промови з виступу Мішель Обами 2008-го року. Всю провину за плагіат взяла на себе спічрайтер Меланії та неприємний присмак залишився.

Скандальна переписка

Процедура формального висунення Хілларі Клінтон кандидатом від Демократичної партії перетворилась на хаос завдяки скандалу, який спровокували російські хакери.

22 липня сайт Wikileaks опублікував листування співробітників штабу Демпартії — загалом близько 19 000 електронних листів та 8 000 вкладень до них.

З їхнього змісту випливало, що в штабі обговорювали, як зірвати передвиборчу кампанію головному конкуренту Клінтон, популярному серед молодих виборців-демократів Берні Сандерсу. Були в листуванні й інші брудні речі: обговорення майбутніх посад, списки донорів, включно з переказаними сумами та особистими даними.

Все це спричинило грандіозний скандал. Лідер Демократичної партії Деббі Вассерман Шульц пішла у відставку. Її наступниця Донна Бразиль принесла вибачення всім, кого міг образити зміст електронного листування.

Берні Сандерс знайшов у собі сили не мститися і натомість підтримав висунення Хілларі Клінтон офіційним кандидатом. Підтримати її він закликав і своїх прихильників. Хоча чи послухають вони його — ще невідомо.

Берні Сандерс

Берні Сандерс виступив на підтримку Хілларі Клінтон. Фото: Reuters

Свіжі опитування свідчать, що на фоні скандалу Трамп вперше з травня місяця випередив за популярністю Клінтон.

Зокрема, соцопитування Reuters/Ipsos свідчить, що Трампа підтримує 39%, Клінтон — 37% виборців. Опитування CNN/ORC дає Трампу 48%, а Клінтон — 45%.

Хілларі Клінтон

Соціологія принесла Клінтон погані новини. Фото: Reuters

У травні 2016 року Трамп трошки випередив екс-держсекретаря після того, як за результатами праймеріз лишився єдиним можливим номінантом від республіканців.

Читайте також  США планують обмежити легальну імміграцію

Звісно, нинішні цифри — це лише одне з багатьох коливань популярності кандидатів, а не остаточний вердикт.

Як нагадує Reuters, у 2012 році кандидат республіканців Мітт Ромні також одразу після з’їзду на 5% випередив Барака Обаму. Але після з’їзду демократів їхній номінант знову повернув собі лідерство та врешті решт переміг. Тож варто почекати більш свіжу соціологію, щоб робити якісь висновки.

Російські хакери атакують

Дуже швидко з’ясувалося, що сліди скандалу з листуванням клерків Демпартії ведуть у Москву.

Як пише видання Motherboard, ще у червні спеціалісти з кібербезпеки зафіксували втручання в роботу серверів Демпартії з боку ФСБ та ГРУ. А 15 червня на блог-платформі WordPress і в Twitter з’явився дописувач Guccifer 2.0. Він почав викладати дані, викрадені з серверів Демпартії. А потім передав велику частину матеріалу засновнику Wikileaks Джуліану Ассанжу.

“Хакер, який скомпрометував Демпартію, клянеться, що він румун. Але нове дослідження свідчить, що він працював безпосередньо на уряд Володимира Путіна в Москві”, — написала 26 липня газета Daily Beast.

Вона посилається на дослідження компанії ThreatConnect, що базується в Арлінгтоні, штат Вірджинія. Її спеціалісти відстежили хакера Guccifer 2.0 до сервера в Росії та цифрової адреси, яка раніше використовувалася для російських онлайн атак.

Газета пише, що “Гуцціфер” — це не одна особа, а група людей з відділу пропаганди російського уряду.

Їхня мета — відволікти увагу від Москви та підірвати позиції Клінтон. Крім того, посилаючись на джерела в ФБР видання пише, що головна мета росіян — вплинути на перебіг виборів на користь Дональда Трампа.

Daily Beast також констатує, що радикальні прихильники Берні Сандерса не зважають на те, як і хто організував витік інформації. Найбільше їх обурює те, що процес номінування було сфальсифіковано на користь Хілларі Клінтон. Вони звинувачують політика в корупції та вимагають ув’язнити.

Читайте також  Трамп отримав "дуже теплого" листа з пропозицією зустрітися втретє від Кім Чен Ина

прихильник Берні Сандерса

Прихильники Сандерса невдоволені. Фото: Reuters

Власне, така реакція не дивна, зважаючи на те, кого зібрав під своїми прапорами соціаліст Берні. Він зробив одним з ключових гасел кампанії заклик до політичної революції. І його підтримали бунтівники — американці, яких вабить соціалістична риторика, марксистське вчення та ідея всезагальної рівності й братерства.

Саме через це соціалістичні ідеї кандидата розкритикував російський дисидент Гаррі Каспаров та проводив полеміку з його прихильниками в “Фейсбуці”.

“Прихильники Сандерса повчають про суть соціалізму колишнього громадянина СРСР”, — іронізували з цього приводу консервативні ЗМІ.

Газета Washington Post також констатує, що російська причетність до витоку не спричинила того скандалу, який мала б.

Одна з причин відсутності жирних заголовків у всіх газетах, пише вона, полягає в тому, що багатьох журналістів більше зацікавив зміст матеріалів. І він виявився не таким уже й скандальним, тож питання про те, хто його так запопадливо підсунув, лишилося в тіні.

Сам Берні Сандерс переконує прихильників голосувати за Клінтон для того, щоб перемогти Трампа. Його він вважає більшим злом. Своїх прихильників, які намагались його засвистати, він розкритикував.

“Засвистувати — це просто. Набагато важче дивитися в обличчя своїм дітям, які житимуть за президентства Дональда Трампа”, – сказав він їм.

Отже, боротьба за командне крісло в країні, яку навіть Путін недавно визнав “єдиною наддержавою”, перейшла до фінальної стадії. Як бачимо, Кремль уже доклався до маніпуляцій, але швидко “спалився”. Побачимо, як на це відреагують американські виборці.

за матеріалами http://espreso.tv/

www.washingtonpost.com

http://www.thedailybeast.com/

http://www.reuters.com/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: