Недитячі пристрасті навколо дитсадка у прикарпатському селі

У Загвізді розгорівся конфлікт між дитячим садком, батьками та сільською радою. Батьки скаржаться на те, що керівництво садком перебирає на себе сільрада і що колишня завідувачка, яка є родичкою теперішнього сільського голови, хоче посадити у це крісло свою дочку.

Натомість у сільраді стверджують, що теперішня завідувачка упереджено ставиться до нової влади, бо є родичкою колишнього сільського голови.

13664327_1040821209329386_93490797_n-800x600

Емоційні збори

Нещодавно у фойє клубу в Загвізді відбулися батьківські збори. Комітет з питань дошкільної освіти Загвіздянської сільради надіслав тим батькам, діти яких мають йти в садок цьогоріч, повідомлення про збори, в яких просив передати до зборів медичну картку дитини з висновком лікаря, для пільговиків – документ, що підтверджує пільги, та фото дитини. Батьки такими діями громадської та сільської рад обурені. Кажуть, що не розуміють, чому ті перебирають на себе повноваження керівництва дитсадка.

«Заяви пишуться тут по другому колу, свідоцтва сюди несуть (в сільраду – ред.), медичні довідки – сюди, благодійні внески – сюди, то для чого тоді керівник садочка? А є такі батьки, які кажуть, що не будуть туди йти, мовляв, заява моя у вас є, свідоцтво є, чекайте мене у вересні», – обурюється вихователь-методист дитячого садка Тетяна Кобелєва.

Крім того, вона розповідає, що коли створилася комісія з питань дошкільної освіти, то до садка прийшов голова громадської ради Дмитро Шкаврітко і попросив списки всіх дітей. «Відповідно, з того часу почалося, що вони деяких діток з нашого списку викидають, своїх додають. Садком почала займатися громадська рада. Ми приймали дітей по списку. У нас зошит цей прошитий, все пронумеровано, є печатка, і там ніякі діти не викреслювались, – продовжує вихователька. – У мене по списку минулого року було 28 дітей. Це був перебір, вихователю мають доплачувати за переповнені групи, але в нас кажуть, що немає на це в бюджеті коштів. Цього року я буду мати в молодшій групі 31 дитину, а ліжечок є 27». Відтак, за її словами, залишається надіятись, що не всі діти будуть щодня відвідувати садок.

Збори відбувались на підвищених тонах. Голова громадської ради Дмитро Шкаврітко декілька разів оголошував про їхнє закриття, емоційно реагував на обговорення, гримав руками по столу та навіть обізвав методистку дитсадка «безмозгою дурою».

Читайте також  На Калущині проживає до шести тисяч переселенців, які вже не мають, куди повертатися, - Андрій Найда

 

На зборах мали створити батьківський комітет, який, як пояснює Шкаврітко, вибивав би кошти на садок у районі та в сільській раді. Однак батькам така затія не сподобалася. Мовляв, село велике і вони не знають один одного, тому доречніше створювати комітет у серпні, коли будуть сформовані групи і батьки вже хоч будуть знати, хто в їхній групі. Крім того, батьки дорікали громадській раді та комісії з питань дошкільної освіти, що вони викидають дітей зі списків. «Моїй дитині буде два з половиною роки, і завідувач бере її у садок. Але чогось по ваших списках моя дитина не пішла в садок, а виявляється, що йдуть молодші діти, – розповіла учасниця зборів Христина. – Моя дитина пішла в садочок, коли я прийшла до тебе (звернулася вона до Дмитра Шкаврітка). Бо якби мами не рушилися, то нічого б не було».

Депутат сільської ради Мар’яна Гребінник наголошує, що у договорі передачі дошкільного закладу на баланс районного відділу освіти чітко вказано, що депутатська комісія з питань дошкільної освіти веде контроль, а не прийом дітей і може рекомендувати, а не приймати дітей. Вона акцентує, що до складу комісії мають входити тільки депутати, а не представники громадської ради. «Я колись була головою депутатської комісії, ми приймали разом із завідувачем дітей, але таких проблем у нас ніколи не було. Ми завжди співпрацювали з нею, все було нормально», – каже вона.

Вихователь-методист Тетяна Кобелєва повідомила, що дітей у групах забагато, не вистачає ліжечок та шаф. «Ви не прийшли і не подивилися, чи група спроможна прийняти стільки дітей. Я змушена поставити ліжечко в туалеті чи в ігровій кімнаті. А як інакше? Шафу треба ділити на три дитини», – заявила вона. І попередила батьків, щоб вони потім не мали претензій, що вона не доглянула якусь дитину.

Комісія ще декілька разів намагалася створити батьківський комітет, але безрезультатно. Вихователька садка запропонувала перенести це питання на серпень, коли батьки вже будуть знати, в яких групах їхні діти, та познайомляться між собою. Батьки на пропозицію погодились.

На думку мами дошкільняти Мар’яни, зараз колишня завідувачка садка хоче дискредитувати теперішню завідувачку Оксану Петровську, щоб поставити на це місце свою дочку. З її слів, новий сільський голова та голова громадської ради є родичами екс-завідувачки, тому й відбуваються такі незрозумілі речі з дитсадком.

Читайте також  Те, що діти ростуть сиротами при живих батьках – cтрaшнa біда для України

«Просто нема вже що в селі ділити, то вони вирішили з батьків збирати благодійні внески. Завідувачка садка їх відмінила цього року, бо вони казали, що вона займається корупцією. А чим вони займаються? Якщо вони нас скликали, щоб ми здали благодійні внески?» – дивується Мар’яна.

Жінка розповідає, що колись за благодійні внески закуповували товари, які сільрада брала на баланс та відшкодовувала садку гроші. Їх отримували голова сільради, завідувачка та вихователі, які мали до того відношення. Однак попередній війт, коли прийшов до влади, сказав, що це незаконно і що сільська рада не має відшкодовувати ці кошти. «А тепер, коли колишня завідувачка поставила свого племінника головою, то хоче повернути цю систему. Бо це «живі» гроші, – вважає вона. – Батьки розуміють, що до садочка завжди щось треба, і як нема грошей, то збирались і купували, що треба».

Позиція  влади

Голова громадської ради Дмитро Шкаврітко пояснює, що дошкільна комісія нікого не зараховує в садок, а тільки рекомендує та стежить за прийомом дітей. «Тому коли виступали і казали, що ми зараховуємо, – це неправда. Зараховує завідувачка за поданням дошкільної комісії», – наголошує він.

Відтак Шкаврітко каже, що батьківські збори зібрали для того, щоб спростувати ці плітки та сформувати батьківський комітет. За його словами, комісія виявила факти зловживання з боку садка. «Коли формувалися списки, то під №1 була написана заява 20 вересня, а під №2 заява 9 вересня. Ми не розуміли, яким чином йде нумерація, бо мало бути навпаки. Були питання стосовно формування молодшої групи, в деяких заявах дітей були допущені помилки, наприклад, не було вказано року народження чи не було свідоцтва або ж заяви. Завідувачка садка Оксана Петровська пояснювала це людським фактором, мовляв, десь загубилася заява», – розповідає він та додає, що зараз вона намагається «накрутити» батьків.

«Ми надіємося, що цей конфлікт якось вже завершиться і в подальшому буде більш тісна співпраця. Завідувачка садка – родина минулої влади, але якщо ти не сприймаєш нову владу, то або миришся з цим, або йдеш геть», – резюмує Дмитро Шкаврітко.

Читайте також  Попрощався із коханою: український заробітчанин повісився на автобусній зупинці, повертаючись з Польщі

Сільський голова Загвіздя Павло Драганчук розповідає, що комісія з питань дошкільної освіти залишилась ще від попередньої влади, бо був підписаний договір з районним управлінням освіти і він продовжений автоматично. «Минула влада думала, що попередній завідувач зловживає своїм становищем, і створила таку комісію», – каже він.

А досьє на кожну дитину з садка в селі складають, бо перебувають на шляху до створення ОТГ. «Я з самого початку казав, що є керівник садка, нехай бере всі проблеми на свою голову. Навіщо це контролювати? Будуть скарги – будемо щось робити. Це є та бюрократична ланка, яка створює ось такі плітки і непорозуміння», – вважає він.

Причину непорозумінь війт також вбачає у тому, що теперішня завідувачка садка є родичкою колишнього сільського голови, а тому зараз має упереджене ставлення до нової влади. Разом з тим він каже, що попередня завідувачка зробила багато для садка, але її довели до того, що вона звільнилася.

«Люди починають пускати плітки, що сільська рада викреслює зі списків дітей. Для чого це роблять? Не знаю, може, для того, щоб очорнити нас, озлобити людей. Але сільська рада не робила ніяких радикальних кроків, це надумана, роздута не знаю ким проблема. Є, певно, якісь зацікавлені люди, які хочуть, щоб був конфлікт, щоб скомпрометувати нову владу», – припускає Павло Драганчук.

Сільський голова стверджує, що готовий сісти за стіл переговорів, і запевняє, що не має наміру звільняти завідувача. «Я не хочу упереджено ставитись до неї тому, що це є ставлениця попереднього голови і я би хотів свого. Я так не підходжу до справи. Якщо людина робить, справляється, то хай працює. Але я вважаю, що вона не мала би створювати якихось конфліктних ситуацій, отих пліток, які виникають в селі, – підкреслює він. – Міняти я зараз нікого не збираюсь, бо для цього треба мати вагомі причини. Звісно, що я як мешканець села хотів би, щоб завідувачка була з села, в нас є багато людей з профільною вищою освітою, і що своя людина – то своя, але наразі я претензій особисто до Петровської не маю».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.