Обіди диктаторів: чому Гітлер не їв м’яса, а Сталін перетворював застілля в тортури

В Англії вийшла книга “Обіди диктаторів”, де досліджуються кулінарні вподобання знаменитих тиранів.

Чому диктатори були такими злими і жорстокими? Британські автори Вікторія Кларк і Мелісса Скотт підійшли до питання з несподіваного боку.

1098-Hitler

Творець одного з найбільш «людожерських» режимів Адольф Гітлер був, як не дивно, вегетаріанцем. Основу його раціону складали макарони, рис, горох і кольорова капуста. Він виключив з раціону м’ясо в 1931 році (до цього мав пристрасть  до фаршированих голубів). Одні історики вважають, що такою була реакція фюрера на самогубство його племінниці і за сумісництвом коханки Гелі Раубаль. Автори висунули інше пояснення: перехід на рослинну дієту пов’язаний з проблемами травлення. Ідеолог нацизму страждав метеоризмом, тобто активно псував повітря в Рейхстазі. Треба сказати, що Гітлер був украй недовірливий щодо власного здоров’я. При ньому працювала бригада з 15 дегустаторів-дівчат. Якщо через 45 хвилин після проби вони були живі, страва потрапляла на стіл Гітлера.

Лівійський диктатор Муамар Каддафі любив ласувати верблюжим молоком. Він вважав, що цей продукт надає ідеально білий колір зубам. Лідер Джамахірії надзвичайно пишався своєю голлівудською посмішкою. Природно, пив він тільки парне молоко, тому навіть під час закордонних поїздок до складу делегації входили дві верблюдиці.

1310

kaddafi

Інший близькосхідний сатрап, Саддам Хусейн, був небайдужий до запеченого на грилі коропу. Рибу він ловив на вудку власноруч. Таємна пристрасть Саддама виявилася вже після його арешту: в холодильнику знайшли велику кількість шоколадних батончиків і упаковку ірисок.

Радянський тиран Йосип Сталін любив гучні застілля, під час яких вино (він надавав перевагу напівсолодкому  Хванчкару) лилося рікою, а очі розбігалися від надлишку страв. Посилаючись на свідчення Хрущова, автори пишуть, що ці застілля, що тривали до 5 ранку, перетворювалися на свого роду катування. Сталін уважно стежив за розмовами присутніх гостей, влаштовував всякого роду провокації, пропускати тости було неможливо. Одного разу після таких застіль Микита Сергійович обмочив ліжко. Улюбленою стравою “батька народів” британки називають сациві. Однак сталінський нарком Анастас Мікоян стверджував, що кращий друг фізкультурників вважав королем столу чанахи. Це тушкована в глиняному горщику баранина з овочами.

Читайте також  "Обмежено придатних" більше не буде: для українців готують масштабну новацію

494791

З сучасних диктаторів найбільший інтерес з точки зору його гастрономічних уподобань представляє вождь Північної Кореї Кім Чен Ин. Щоб невпинно «дбати про народ», «бідолаха» змушений зміцнювати свій організм іранською ікрою, тайським манго, японськими рисовими тістечками з полином і живими омарами. Протистояти світовому імперіалізму Кім Чен Ину допомагають також суп з акулячих плавців і сир Емменталь, який завозиться спеціально «для підтримки сил вождя» зі Швейцарії. А тим часом населення  Північної Кореї поголівно худнуть, адже диктатор заборонив їм бути гладкими!

1464493287-6f42b9784a74e2704d1c331686b8cf70

pic_4487c241f68e251b49cef5214e89821a

За обіди, сніданки і вечері головного диктатора сучасності Путіна (а також членів його сім’ї) відповідають кулінари з Федеральної служби охорони. Одні готують Путіну у нього вдома (це кілька постійних кухарів, які працюють позмінно), а інші – на так званій особливій ​​кухні. Особлива кухня знаходиться у Великому Кремлівському палаці, там, де раніше гуляли царі і де готували для радянських генсеків. Продукти пропускають через складну радіометричну і рентгенівську апаратуру. Готові перше, друге і третє страви для Путіна (або, як називають його в ФСО, об’єкта) розвозять в спеціальних термосах, опечатаних пломбами. Якщо пломба (не дай бог) злетить – це НП. Якщо ж їжа не перевірена, “об’єкту” рекомендують не доторкатися до неї зовсім. Коли офіціанти в метеликах розливають чай гостям Путіна, його персональну чашку виносить з потайних дверей спеціальний товариш (без метелики). Після закінчення заходу чашка так само таємничо зникає за дверима. Під час візитів воду для глави держави везуть з Москви. Можливість отруєння практично виключена. ПТН любить кухні багатьох народів світу. Коли служив в КДБ, гідно оцінив німецькі страви.  Під час своїх останніх азіатських візитів Путін віддав належне японської та корейської кухні. Загалом, смаки у нього досить великі, як і амбіції. Бодай стане йому яка кістка поперек горла, бо як би там його не охороняли, а від цього точно не убезпечиш! На це і сподіватимемося!

Читайте також  УГКЦ в Івано-Франківську починає доставляти потребуючим безкоштовні обіди (ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ)

732291a8128433c6fe8fa014a240c27f

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.