Як підготувати дитину до навчального року: поради педіатра

На підготовку дитини до школи чи садка потрібно виділити певний період часу. Слід запровадити режим дня, звернути увагу на харчування дитини та фізичну активність. А головне – налаштувати дитину емоційно.

medhouse-3739-890x395

Про це  розповіла Мирослава Сютрик, лікар-педіатр клініко-діагностичного центру «Medhouse».

За її словами, підготувати дитину до школи чи дитсадка – це дуже важливо. На це бажано виділити від шести місяців до року. Проте навіть зараз, коли до початку навчання залишилося не так багато часу, батьки можуть встигнути зробити багато корисного для своєї малечі.

Перше, що має мати дитина, – режим дня. Вона має розуміти: у певний час слід виконати певні дії – встати, помитися, поснідати, погратися, 5-10 хвилин подивитися мультик, вийти на прогулянку тощо. Розпланованість часу допоможе їй звикнути до режиму у навчальному закладі.

«Дитина дошкільного віку має гуляти щодня, незважаючи на погоду. Коли дощ, сніг чи мороз, можна тільки зменшити тривалість перебування дитини на вулиці. Якщо падає дощ, не залишаєтесь вдома, а берете парасольку, дощовик, черевики і йдете. Якщо ви зазвичай проводите надворі годину-дві, то натомість можете провести 15-20 хвилин», – наголосила Мирослава Сютрик.

О 21 годині вечора діти вже мають бути у ліжку. Перед сном не варто дивитися мультики чи бавитися гаджетами – краще почитати дитині книжку чи просто подивитися разом малюнки, обговорити їх. Тоді її сон буде більш міцним та спокійним. Особливо шкідливі агресивні мультики, сварки і бійки їхніх персонажів дитина сприймає дуже емоційно.

«Дуже часто люди звертаються з тим, що їхні діти вночі прокидаються і плачуть. А коли подивитися на розпорядок дня, часто є погрішності. Батькам іноді простіше дати дитині погратися в комп’ютері, ніж піти з нею прогулятися», – розповіла Сютрик.

Щоб зміцнити здоров’я, дитину слід залучати до легкої фізкультури, особливо зранку, до ходьби, присідань, віджимань. Їй буде приємніше, якщо це проводити в ігровій формі. Крім того, лікарка радить за півроку чи хоча б за три місяці до початку навчання вакцинувати дитину від інфекційних хвороб.

«Зараз багато дітей мають проблеми з сердечком. Чому бувають летальні випадки у школах? Тому що діти недообстежені. Тому слід дітей ретельно обстежити, особливо у кардіолога».

В жодному разі дітей не можна лякати садочком чи школою.

«Не можна говорити «Ти нечемний, віддам тебе в садок, там тебе навчать». Дитина зразу зрозуміє, що садок – це щось погане, де її змушуватимуть до чогось, чого вона не хоче», – сказала лікарка.

Перед початком навчального року вона радить відвідати з дитиною територію дитсадка. Особливо тоді, коли там гуляють діти, щоб побачити, як вони граються. Слід познайомитися з вихователем, розповісти про характер, особливості дитини, дати поради, як з нею поводитися.

Читайте також  Тeрпнуть пальці рук? Про щo це говорить

За той час, що залишився до початку навчального року, потрібно, щоб дитина добре відпочила, проводила більше часу на свіжому повітрі. Треба щодня з нею розмовляти про її страхи та переживання. Якщо вона боїться йти до садка чи до школи, слід пояснити, що мама віддає її туди не тому, що не любить, а для того, щоб вона розвивалася.

І найважливіше: батькам слід пам’ятати, що її дитина не мусить бути такою, як усі. Не слід переживати, якщо інші дошкільнята вміють набагато більше.

«Кожна дитина індивідувальна, не можна говорити: у сусідки така дитина, у мене має бути така сама», – зауважила Мирослава Сютрик.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.