Зміни у правилах надання субсидій на вугілля та газ

Кабмін повідомив, що збільшив розмір субсидії для тих, хто користується скрапленим газом, вугіллям і дровами. Але змовчав, що  змінив і граничну вартість цих видів палива.

Без названия (1)

Тож яким тепер буде відшкодування за тверде паливо чи скраплений газ, пояснив Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соцзахисту населення ОДА.

— Нагадайте, що потрібно для того, аби оформити відшкодування на придбання твердого палива й скрапленого газу?

— Субсидії на придбання твердого палива й скрапленого газу оформляються так само, як і звичайна житлова пільга. Процедура така ж. Тобто, щоб отримати відшкодування за тверде паливо чи скраплений газ, потрібно подати в місцевий орган соцзахисту декларацію про доходи та заяву. В останній слід підкресилити поле зі словами “на придбання твердого палива та скрапленого газу”.

— Як часто треба подавати таку заяву?

— Тепер щороку слід подавати документи для оформлення субсидій на тверде паливо і скраплений газ. Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 319 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” скасовано норму стосовно призначення субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу на наступний період без попереднього звернення заявника. На тверде паливо субсидія виплачується один раз на рік. Це сума, яка покриває частину витрат на придбання твердого палива чи скрапленого газу.

1415642176_cc

От, наприклад, сім’я живе у будинку, під’єднаному до електромережі та палить дровами. Отримавши субсидію, сім’я матиме знижку на оплату за електроенергію щомісяця впродовж року і отримає також відшкодування на придбання твердого палива. Після того, як спливає рік, субсидії на електроенергію автоматично перераховуються, а от для отримання відшкодування на дрова чи вугілля знову потрібно подати документи.

Читайте також  Європейський суд визнав українські пенсії грубим порушенням прав людини

— На які суми тепер можуть розраховувати українці, які оформляють субсидії на тверде паливо та скраплений газ?

— Тепер Кабмін переглянув граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання населенню пільг і житлових субсидій і встановив їх на рівні 2000 гривень за тонну твердого палива і 200 гривень за балон скрапленого газу. Якщо раніше середній розмір відшкодувань становив 2 — 3 тисячі гривень (на рік), то після зростання граничної вартості тони твердого палива він збільшиться до 3 — 4 тисяч гривень. Саме стільки сьогодні коштує машина дров.

914

— У який саме спосіб отримують відшкодування?

— Призначені субсидії отримують готівкою через відділення поштового зв’язку.

— Частина споживачів уже отримали відшкодування на тверде паливо та скраплений газ. Чи перерахують їм додатково кошти?

— Вочевидь, що так. Керівництво Мінсоцполітики заявляє, що доплати будуть. Проте ще нема порядку нарахування цих доплат.

Відповіді на питання шукала Богданна Мартиник

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.