Через еволюцію люди отримали схильність до шизофренії

Шизофренія є досить «сучасним» захворюванням, яке виникло відразу після того, як люди відгалузилися від неандертальців як окремий вид.

219d531942d23255f9ed5767e533ec77

Нове дослідження, опубліковане в журналі Biological Psychiatry, допоможе медичним фахівцям збагнути природу цієї загадкової хвороби.

Команда вчених з Університету Осло в Норвегії і Університету Каліфорнії, Сан-Дієго, США, порівняла генетичну інформацію неандертальців, найближчих родичів ранніх людей (гомінідів), з сучасною людиною і таким чином знайшла докази зв’язку між генетичним ризиком розвитку шизофренії і рядом маркерів еволюції людини.

Картинки по запросу шизофрения

За словами вчених, ранні гомініди не страждали від цього розладу. Регіони генома людини, пов’язані з шизофренією, відомі як «локуси ризику», ніколи не зустрічалися в зразках неандертальців. Це підтверджує гіпотезу про те, що шизофренія є побічним продуктом комплексної еволюції людського мозку.

Причина шизофренії все так же залишається невідомою, але дослідники тепер визначили, що важливу роль в її розвитку відіграє генетика. Деякі фахівці вважають, що шизофренія – це своєрідний «побічний ефект» деяких варіантів генів, пов’язаних з придбанням суто людських рис – таких, як мовні і складні когнітивні навички. За словами експертів, саме вони збільшили нашу схильність до психозів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.