Що треба знати франківцям про нові умови надання субсидій у 2016 році

Підвищення цін на комунальні послуги змусило безліч сімей в Івано-Франківську подавати документи на призначення субсидії.
24057319 (11)

Та не встигли прикарпатці більш-менш розібратися з попереднім субсидійним ребусом, як чиновники придумали новий. Тож, кореспонден вирішив розібратися у тонкощах отримання субсидії на опалювальний сезон 2016-17 років.

У Департаменті соцполітики пояснюють, що з травня вступили в дію ряд суттєвих змін при призначенні субсидії через Постанову Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319.

Перш за все зміни стосуються призначення субсидій особам, які мають право на пільги, цією постановою передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії, їм не нараховуються відповідні пільги.

В Департаменті також зауважують, що відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік (замість трьох місяців), а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається у I кварталі, – на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

Що ж стосується працездатних осіб, які не працюють і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

Для осіб з сімей у складних життєвих обставинах (за рішенням комісії), студентів денної форми навчання (які не отримують стипендію) та осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості (і не отримують допомогу) до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід у розмірі прожиткового мінімуму.

Перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу поповнився державною соцдопомогою на дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування і щомісячною допомогою внутрішньо переміщеним особам.

Читайте також  “До 1 жовтня моя бабуся отримувала 1767.99…”: Комаров емоційно висловився про пенсійну реформу

Також скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень):

  • наявність у власності двох житлових приміщень;
  • наявність у власності двох автомобілів;
  • наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;
  • здача в найм житлового приміщення;
  • здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів;

Варто зауважити, що зміни торкнулися і умов припинення виплати субсидії. Зокремавтратити субсидію можна у випадку:

  • несплати за надані послуги;
  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що  унеможливлюють  надання  субсидії (смерті);
  • подачі недостовірних даних про  доходи та майновий стан;
  • якщо  під  час  вибіркового  обстеження матеріально-побутових  умов  домогосподарства  державним  соціальним інспектором виявлено  ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули  (могли  вплинути)  на  право  призначення  субсидії  або визначення її розміру.

У двох останніх випадках люди зобов’язані повернути суму субсидії, яка нарахована з порушенням.

Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи соцзахисту самостійно розраховують субсидію для домогосподарств, які її отримували в минулому періоді. Проте, громадяни зобов’язані у цьому випадку протягом місяця проінформувати органи соцзахисту про всі зміни, які можуть вплинути на розрахунок і надання субсидії.

Як розповіли кореспонденту у департаменті соцполітики, станом на початок серпня субсидії отримували 32 657 франківських сімей. Від початку року відмовили тільки 49 заявникам. Що ж стосується розміру субсидій, то він становить від 64 копійок до 1364 грн

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.