В Івано-Франківську поліція повелася з жінкою, як братва з підворіття

Якось Галина Гошовська, яка вже понад 30 років працює медсестрою в Івано-Франківському пологовому будинку, повернулася додому пізно вночі. А піднявшись у помешкання, згадала, що не забрала хліб із свого «китайця» — «Chery QQ», якого звично припаркувала під вікнами чотириповерхівки на вулиці Валовій, 8-а.

csm_koshm1441ar_d7ba9fdb89
Довелося повертатися до автомобіля. А коли вже знову підійшла до під’їзду, то спочатку почула якісь крики, а відтак побачила людей у формі поліціянтів, які бігли в її бік і невдовзі неочікувано перетворили для неї серпневу ніч на страхіття, пише газета Галичина.

– Уже біля дверей будинку, почувши крики, я обернулася й побачила, що із сусіднього двору у бік нашого будинку біжать якісь люди у поліцейській формі, — розповідає Галина ГОШОВСЬКА. — Підбігли до мене і схопили за руки з криком: куди я йду? Я відповіла, що додому, і собі запитала, хто вони такі: може, бандити, що переодягнулися у форму поліцейських? Сказали, що не пустять мене додому, і попросили показати документи. Я запитала, для чого. Запропонувала поїхати в прокуратуру, щоб вони там пояснили причину безпідставного нападу на мене. Сказала, якщо не хочуть їхати, то піду сама. Відповіли, що не пустять.

Я попросила, щоб вони показали свої документи, — не показали. Відтак запитали, чия то машина, я відповіла, що моя. Запропонували підійти до авто, мовляв, вони там покажуть свої посвідчення. Далі хотіли, щоб я довела, що це моя машина, тож я порадила їм зателефонувати куди треба для встановлення моєї особи. Поліцейські зателефонували, але попри те, що вже мали про мене вичерпну інформацію, й далі вимагали посвідчення водія і техпаспорт. Я сказала, що документи в квартирі. Не повірили. Змусили висипати на капот все, що було в сумці, а далі — відкрити салон, і почали обшук. Я запитала, що вони шукають, але поліцейські не пояснили. То я сказала, що вже давно принесла б документи з квартири, якби мені дозволили. Кричали, що мене саму у помешкання не відпустять, тож пропонували телефонувати сусідам чи рідним, щоб винесли документи. Я пояснила, що вже пізня година і живу сама.

Читайте також  МІСЬКА АРХІТЕКТУРА РОЗРОБИЛА ЧОТИРИ ВАРІАНТИ КОНЦЕПЦІЇ ПАРКОВОК

Криками серед ночі поліцейські розбудили й сусідів. Двічі перевіряли мене на алкоголь на алкотестері — обидва рази світилися три нулі. і цей «кошмар у мундирі» тривав до четвертої години ранку. Чи від нервової перевтоми, чи від того, що була легко одягнена, я відчула, що змерзла, і погодилася разом з поліцейськими підійти до своєї квартири. Відтак я відкрила помешкання і попросила моїх нічних «гостей» зачекати в коридорі. Але жінка-поліцейська самовільно зайшла до оселі. Я взяла документи і показала поліцейським. Вони їх забрали і кудись щезли, тож я змушена була знову йти за ними на вулицю. Відтак запропонували повезти мене до наркодиспансеру — мовляв, у мене очі світяться. Я пояснила, що ношу лінзи. Залякували, що заберуть у поліцію в кайданках, якщо не поїду. Звинувачення було серйозним, тож я погодилася.

В наркодиспансері мене обстежувала черговий лікар Ірина Бучинська — робила аналізи на вміст наркотиків. і перша, і друга проби не підтвердили факту наркотичного чи іншого сп’яніння. Я й без того знала, що такі будуть висновки. Бо ніколи в житті не вживала наркотиків. Та лікар дала поліцейським якийсь документ, який — мені не показала. Згодом з’ясувалося, що вона у висновку написала, що я перебувала у стані сп’яніння внаслідок вживання якихось наркотичних препаратів. Зранку поліцейські змушували мене підписати протокол про адміністративне правопорушення, але я нічого не підписала, вирвалася від них і пішла до прокуратури. Та черговий прокурор о 7-й ранку мене не прийняв, сказав, що не має часу. Не допомогло і керівництво департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Тож я ще раз пішла в наркодиспансер і звернулася до головного лікаря Валерія Скопича та розповіла, як мені робили обстеження. Він повівся гідно, за що я йому безмежно вдячна, і розпорядився провести повторне комісійне обстеження.

Читайте також  Пішов служити і повернувся у труні: 19-річного хлопця розстріляли на посту, бо не дав грошей

…А згодом Галина Гошовська одержала офіційне повідомлення з Івано-Франківського обласного наркологічного диспансеру, в якому головний лікар Валерій Скопич констатував, що після двох досліджень «результати тестів показали відсутність в організмі наркотичних речовин», а «висновок, даний лікарем Бучинською І. Я., визнано недійсним контрольно-експертною комісією 29.08.2016 р., наказом головного лікаря від 31.08.2016 р. №51-о лікарю Бучинській І. Я. оголосили дисциплінарне стягнення». Отже, лікареві ірині Бучинській оголосили догану, а акт медогляду жительки Івано-Франківська Галини Гошовської з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції, від 26.08.2016 р. визнали недійсним.
Коментарі зайві. По-перше, ми володіємо аудіозаписом нічної розмови поліцейських з Галиною Гошовською на вул. Валовій в Івано-Франківську. Тож переповімо один із її характерних епізодів:
— Ви ще довго будете мене тероризувати?— запитала Галина Гошовська.
— Довго, дуже довго. Я вам це обіцяю, — криком відповів поліціянт. При цьому, як розповіла Галина, він смакував цигаркою і не реагував на її прохання не курити, бо вона може мати астматичний напад.
А по-друге, 9 вересня ц. р. Івано-Франківський міський суд не прийняв до розгляду по суті поліцейський протокол про адміністративне правопорушення Галини Гошовської, в якому стражі порядку намагалися звинуватити жінку, яку зустріли біля входу в будинок, у водінні авто в стані сп’яніння на вул. Валовій (вулиця пішохідна!), тому що протокол було складено поліціянтами без дотримання вимог закону. Суд ухвалив — без права на апеляційне оскарження — «матеріали адміністративної справи повернути Івано-Франківському ВП ГУНП в Івано-Франківській області для належного оформлення та виконання вимог чинного законодавства». Галина Гошовська вважає, що суддя Володимир Попович у цьому випадку повівся як справжній слуга закону.
…Це ж ще треба вміти чи хотіти так «ревно» оберігати права і спокій жителів нашого міста, щоб люди сприймали поліцейських не як правоохоронців, а як братву з підворіття. Цілу ніч шестеро патрульних — спочатку четверо на вулиці Валовій, а відтак ще двоє в наркодиспансері, замість того, щоб наводити лад в Івано-Франківську, намагалися залякати, зашугати, оббрехати і принизити жінку, скориставшись не силою закону, а законом сили. Галина Гошовська вже звернулася до начальника Головного управління Національної поліції України в області Віктора Шкутова зі скаргою на дії чотирьох івано-франківських поліцейських, а той переадресував її начальникові управління патрульної поліції Івано-Франківська Дмитру Михальцю.
Поживемо — побачимо, яким буде реагування.

Читайте також  У Калуші провалюється дорога.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.