Звільнення суддів-порушників не можна поки назвати люстрацією, – політолог

Суддів-порушників Верховна Рада звільняла ще за старою процедурою. Це не можна поки що назвати люстрацією, адже зміни до Конституції в частині правосуддя вступають у силу 1 жовтня. А всі зміни повинні завершитися через рік.

732234

Таку думку сайту “24” висловив політичний експерт Тарас Чорновіл, коментуючи звільнення Верховною Радо 29 суддів-порушників.

Наразі до суддів ще не діють норми, прийняті в змінах до Конституції, якими передбачено ротацію суддів, проведення по кожному з них окремої процедури, яку можна назвати люстрацією,
– зазначив експерт.

При цьому, за його словами, складно сказати, чи після вступу в силу змін до Конституції в суддівському корпусі відбудеться справжня люстрація. Може статися так, як з реформою правоохоронних органів – коли “старі” міліціонери стали “новими” поліцейськими, і жодних проблем у них не виникло.

За словами Тараса Чорновіла, Верховна Рада фактично виконала звичайну рутинну роботу, яку має робити мало не щотижня. Але, на жаль, звільнення суддів-порушників відбувалося занадто повільно. Насправді в місяць на розгляд виносилися рішення по звільненню за порушення присяги від 1 до 4 суддів.

Нагадаємо, 29 вересня депутати Верховної Ради звільнили 29 суддів за порушення присяги. Петро Порошенко підписав Указ про звільнення скандальної судді Оксани Царевич, яка незаконно судила майданівців.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.