«Фармацевти» з Прикарпаття: Куди надходили підроблені ліки

У редакції на ранковій нараді колега розповів про такий казус. У його дружини підвищилася температура і вона прийняла «Ефералган». Це доволі ефективний французький препарат, зокрема, й жарознижувальний, проте жінці легше не стало, хоча раніше він діяв одразу. Лише після третьої пірулки температура почала спадати.

vl2rgf39ypg

«Такого ще ніколи не було», —  ділився враженнями колега. Може, це був не французький, а тлумацький препарат?» — пожартували ми, бо якраз отримали звістку про те, що в с. Гончарові Тлумацького району працівники кримінальної поліції ГУ НП в області разом з колегами з управління захисту економіки обласного СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури області виявили підпільний фармацевтичний цех. Масштаби його вражають. Адже тільки в його будівлі правоохоронці виявили близько 20 тонн різних пірулок. А скільки їх вже реалізували?..

…На жаль, в Україні одна сенсація недоброго змісту наздоганяє другу. Скажімо, на момент підготовки цього матеріалу вже стало відомо про понад 40 смертей, до яких призвело вживання фальсифікованої горілки, яку виготовляв підприємець із Харкова. Сировиною служив технічний спирт, котрий «бізнесмен» отримував з Росії. Як наголосив начальник обласної харківської поліції, зловмисник продовжував свою діяльність, навіть знаючи, що від вживання його продукції помирають люди, пише газета Галичина.

Естафету підхопило Прикарпаття повідомленням про підпільних фармацевтів. Для нашої області це стало сенсацією. Уявляєте, в невеличкому селі з населенням близько 600 осіб (навіть власної сільради немає), розташованому в глибинці Тлумацького району, штампували «ліки» фактично від усіх хвороб. Так зване підприємство було розташоване в приміщенні колишньої колгоспної ферми на околиці села. Від крайніх хат його відділяло метрів 100. Для замилювання очей там реально вирощували свиней. Їх бігало близько 20-ти.

Читайте також  Франківські медики намагаються відновити зір семирічного хлопчика, який постраждав від вибуху. ВІДЕО

Хоча місцеві жителі й не здогадувалися, що там робилося реально. По-перше, ферма була обнесена двометровою бетонною огорожею, по-друге, всіх працівників, навіть сторожів привозили з інших, віддалених від Тлумаччини, районів області. Люди працювали і жили тут за вахтовим методом. Проте інформація про справжню діяльність ферми все ж просочилася до правоохоронців.

Наскільки ми зрозуміли, Служба безпеки і поліція паралельно розробляли цю справу. Органи внутрішніх справ більше цікавило те, що на фермі вирощували та й переробляли або мали намір це робити, бо там виявили відповідне устаткування, коноплю. Щоправда, коли правоохоронці зайшли на місце, то врожай зловмисники вже встигли забрати. Залишилися тільки стебла й інші рештки, що вказували на можливість виробництва марихуани. Про ліки правоохоронці також знали.

На ферму вони зайшли, щоправда, під іншим приводом.

«Річ у тім — і це дуже серйозна прогалина в законодавстві, зокрема в Кримінально-процесуальному кодексі, — що для отримання санкції суду на обшук ми повинні надати таку інформацію, котру через певні обставини не завжди можна розголошувати, — каже заступник начальника ГУ НП в області — начальник кримінальної поліції полковник Ігор Баб’юк. —  Отож, щоб отримати санкцію, довелося шукати інший привід для порушення кримінального провадження».

Ігор Васильович одразу попереджає, що буде якомога менше щось коментувати, бо зловмисники теж читають газети. А проблема полягає в тому, що на час підготовки цього матеріалу їх ще не було затримано, хоча, як запевняють правоохоронці, їхні особи встановлено. Власне, на момент візиту працівників правоохоронних органів на фермі був лише сторож. Здобиччю стали близько 20 тонн різних пірулок і капсул, порошок, фольга, верстат для механічного упакування пірулок, листки з голограмами різних фармацевтичних торгових марок, фармацевтичні картонні коробки (цікаво, хто їх друкував і чи здогадувався, для якої мети). Судячи з назв, це були поширені види ліків, скажімо, «Амізон», «Кратал», «Гріпекс». До речі, в офіційному повідомленні назви деяких з них написано з помилками. Бо коли автор матеріалу пробував через інтернет довідатися про призначення того чи іншого препарату, то пошукова система ніяк не реагувала. Але навіть із того, що довідався, можна зробити висновок, що тут штампували «ліки» чи не від усіх хвороб і не тільки для людей. Скажімо, «Ципрокол» —  антибіотик для птахів, а ось «Кратал» — це ліки, які вживають при ішемічній хворобі серця людини. і от уявіть собі: хворий приймає отакий «тлумацький» препарат, а ефекту — ніякого. Це в кращому разі, адже ще не відомо, з чого робили ці пігулки. Свого часу до України з Прибалтики завезли велику партію таких «ліків». Подейкують, що тепер їх потужно продукують у с. Рожнові Косівського району. Наразі оті порошки і пірулки, вилучені в Тлумацькому районі, відправлено на експертизу. А тим часом найголовніше питання —  куди і під яким документальним оформленням відправляли з того цеху продукцію. Поки що відповіді на це дати ніхто не може. Зазначимо, що було вилучено тільки вироби, а жодної документації, скажімо, бланків накладних, історій походження виробів, сертифікатів якості не знайшли.

Читайте також  Прикарпатців попереджають про заморозки та сильний вітер

—  Це все знайдемо, —  переконаний полковник Баб’юк.

За цехом було встановлено спостереження, отож правоохоронцям багато чого відомо, в тому числі й номери машин, котрі заїжджали туди і виїжджали. За словами ігоря Васильовича, конспірація в ділків була на дуже високому рівні. Скажімо, серед орендарів тієї ферми є люди з Калуша, Косова, казали, що навіть із Одеси, але і. Баб’юк цього не підтвердив. Директор того підприємства (зрозуміло, що воно мало мати певну легалізацію) — з Івано-Франківська. І нехай тільки не ображаються наші правоохоронці, але вони, поспішивши повідомити про свою, без сумніву, перемогу, спричинилися до певного ажіотажу. І удар припав на Державну службу з лікарських препаратів і контролю за наркотиками. Назва цього відомства гучна, але, зазначимо, реальних повноважень в оперативному плані воно не має. Керівник цієї структури в нашій області пані Надія Шпур зазначила, що виявлення цього цеху для неї стало неприємною несподіванкою. У наших планах — зробити окремо матеріал про діяльність цієї, підкреслюємо, суто контрольної структури. Тому наразі обмежимося лише тією інформацією, що, вочевидь, буде прийнято рішення на підставі матеріалів з правоохоронних органів, зокрема переліку назв препаратів, виявлених у тому цеху, про тимчасову заборону їх реалізації.

Так само цікавою була інформація про випадки погіршення стану здоров’я жителів області після вживання тих чи інших лікарських препаратів. Обіцяємо читачам оприлюднити інформацію, яку нам вдасться отримати. Наразі очікуємо повномасштабного розслідування цієї справи. Вже розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 321-1 ККУ —  фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів, санкції якої передбачають до 8 років позбавлення волі.

Бог тим людям суддя. Нам головне, щоби від їхньої діяльності ніхто не постраждав. Покладаємо в цьому надію на наших правоохоронців.

Читайте також  Біля Коломиї зібралися декілька десятків машин та автобусів із тітушнею московського патріархату - Мединський

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.